Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bakgrunden till att Charlotta Eriksson Molin startade en samtalsmottagning med fokus djur och människa kan du höra i klippet. Foto: SVT

Samtalsstöd i Värmland med fokus på relationen mellan djur och människa: ”Många lider i tystnad”

Uppdaterad
Publicerad

Till Charlotta Eriksson Molins mottagning kan matte, husse eller andra djurnärstående vända sig när någonting händer som rör djuret. Här erbjuds det samtalsstöd för att hantera sorg eller oro.

– Många skäms att berätta hur dåligt de kan må när deras djur har dött till exempel, säger Charlotta Molin Eriksson, socionom och legitimerad hälso-och sjukvårdskurator.

Charlotta har arbetat som socionom i snart 20 år, bland annat inom socialtjänst, vårdcentral och psykiatrin. Där hon har saknat en plats för människor som är i behov av samtalsstöd utifrån händelser som rör personen och ens djur.

– Jag har träffat personer som känt att deras tillvaro har tappat mening. För många ensamma personer eller äldre har djuret varit ens allt. Det finns ett tomrum i samhället eftersom den här relationen är så viktig för många.

Ökad förståelse

Hennes ambition är bland annat att skapa en skillnad och ge ökad förståelse.

– Det här är lika viktiga som vilka andra relationer som helst och när personer förlorar sitt djur eller nånting händer är det lika autentiskt och svårt som när det händer människor något och ibland ännu svårare.

I klippet berättar Charlotta mer om samtalsmottagningen och varför vissa har så starka band till sina djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.