”Inte bra att vi har publik på vägarna”, säger Svenska rallyts vd Glenn Olsson Foto: SVT

Säkerheten rallyts stora fokus

Publicerad

Åskådare som stått för nära sträckorna, folk som gått på vägen och med en hårsmån undvikit att bli påkörda. Sedan olyckan under VM i Monte Carlo där en åskådare förlorade livet har säkerheten varit ett hett ämne i rally-världen.

Under lördagen ställdes specialsträcka tolv in, eftersom bilarnas snitthastighet var högre än reglementet tillåter.

– Det är inte bra att vi har publik på vägarna och att de står på fel ställen. Det är något som vi jobbar stenhårt med, säger Glen Olsson, vd för Svenska rallyt.

Glenn Olsson tror att det är Svenska rallyts ökade internationella populäritet som lett till att fler åskådare tar risker.

– Vi är den arrangör i VM som har flest funktionärer och jobbar väldigt hårt med att vara ute och försöka hålla ordning på vår publik. Jag tror själv att vi har en kultur i norden där vi lyssnar på våra arrangörer, men vi ser att vi har allt fler internationella gäster som kanske inte har samma kultur kring säkerhet, säger Glenn Olsson.

Läs mer: ”Folk ska tänka sig för lite mer”

Vad kan ni göra för att öka säkerheten?

– Vi måste vara hårda med informationen, utbilda våra besökare, se till att de tar hand om var andra i skogen och behåller den kultur som funnits i Sverige. Att publiken står säkert och att man hjälper varandra, säger Glenn Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska rallyt 2017

Mer i ämnet