Foto: SVT

Säkerhetsrisker med solceller

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Elsäkerhetsverket beror säkerhetsrisken på bristande information från tillverkarna.

Allt fler fastighetsägare väljer att installera småskaliga solcellsanläggningar på taket. Men bristande information till allmänheten från tillverkare och handlare innebär säkerhets- och störningsrisker.

Det visar en rapport från Elsäkerhetsverket i Kristinehamn.

– Även småskaliga solcellsanläggningar behöver uppfylla en rad tekniska och formella krav och installationen måste göras av en person med rätt kompetens och behörighet. Idag brister informationen både till allmänheten och elinstallatörer för att installation, anslutning och drift av solcellsanläggningar ska bli säkra, säger Per Höjevik, chef för analysavdelningen vid Elsäkerhetsverket, och ansvarig för utredningen.

Krav på anläggning och nät

Värmland är ett län med lång erfarenhet av solenergi. Det gäller både konstruktion och tillverkning men många har också satsat på att installera småskaliga anläggningar i bostaden.

Enligt Elsäkerhetsverkets rapport är det viktigt att den den som planerar att uppföra en solcellsanläggning gör en anmälan till elnätsägaren för att säkerställa att anläggningen och nätet uppfyller kraven för att kunna anslutas.

Förutom rena driftstörningar finns annars också en risk att brandpersonal får ström genom kroppen och skadas vid en släckningsinsats.

– Regeringens miljöstrategi handlar om att vi ska bli bättre på att använda förnyelsebara energikällor exempelvis småskaliga solcellsanläggningar. Då krävs bland annat målgruppsanpassad information, säger Per Höjevik.

Risk att det blir fel

Elsäkerhetsverket betonar även vikten av den som installerar solenergianläggningen har behörighet och kompetens.

Hur stort är problemet med felinstallerade solenergianläggningar?

– Det finns problem med ansvarsbiten och den information som tillverkare och mellanhänder lämnar varierar kraftigt. Man fokuserar på att man kan spara stora pengar, alltför sällan informerar man kring reglerna och att man ska ta kontakt med elnätsföretaget, säger Anders Richert, teknisk direktör på Elsäkerhetsverket i Kristinehamn.

Enligt Richert fungerar de paket som säljs med helhetslösningar oftast bra. Om man plockar ihop de olika komponenterna själv finns dock större risk att det blir fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.