Foto: SVT

Säkrare pendlingsväg mellan Hammarö och Karlstad

Publicerad

I dag inleddes arbetet med att skapa en säkrare pendlingsväg för cyklister mellan Hammarö och Karlstad. Under sex veckor pågår arbetet med att att skapa en så kallad bymiljöväg längs Karlstadsvägen.

– Vi vill gärna öka cyklandet. Det här är den genaste vägen mellan Skoghall centrum och Karlstad och vi har länge fört en diskussion om att skapa en separat cykelväg. Men det är svårt eftersom det rör sig om ett Natura 2000-område så då har vi bedömt att det här är den bästa lösningen, säger Lars-Åke Tärnbro som är tillförordnad chef på serviceförvaltningen i Hammarö kommun.

En fil för bilar

Strax efter klockan åtta på måndagsmorgonen stängdes Karlstadvägen av mellan Jakobsbergsbron i norr och Hantverksvägen i söder. När den öppnas igen kommer den gamla landsvägen att ha förvandlats till en bymiljöväg med cykelfiler i båda riktningar och en enda fil för bilar.

– I praktiken blir det så att bilisterna får ett körfält om ungefär 3,70 meter. Resten av vägen blir till för cyklister och gående. När två bilar möts behöver de ta cykelbanan i anspråk men för att göra det än säkrare lägger vi in sju avsmalningar där bara en bil åt gången kan ta sig genom. Det reducerar hastigheten, säger Lars-Åke Tärnbro. 

Sänkt hastighet

Hela vägsträckan kommer att få gatubelysning. Och för att ytterligare förstärka säkerheten för de cyklister som pendlar mellan Hammarö och Karlstad sänks hastigheten från 60 kilometer i timmen till 40 kilometer i timmen.

– Belysning är väldigt viktigt för säkerheten. Utan belysning bländar bilister varandra med helljusen, säger Lars-Åke Tjärnbro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.