Genom att lägga ut de allt dyrare veterinärräkningarna på Facebook får Katthemmet hjälp att betala. Foto: P. Solomon Banda/AP/TT

Vanligast att katt eller hund far illa

Publicerad

Enligt siffror som SVT Nyheter tagit fram har anmälningarna om djur som far illa ökat. I Värmland är siffran stabil, men de anmälningar som kommer in handlar främst om sällskapsdjur som katter eller hundar.

– Anmälningarna handlar oftast om att hunden eller katten inte sköts på rätt sätt, säger Maria Hammarström, verksamhetschef för djurskyddet på Länsstyrelsen Värmland.

Två olika sätt att anmäla

Enligt Maria Hammarström finns inga tendenser på att anmälningarna skulle ökat i antal i länet, men att de ofta handlar om att hunden inte rastas tillräckligt ofta eller att sällskapsdjuret är i dåligt fysiskt skick.

Vad händer om man som djurägare blir anmäld?

– Det är lite olika och beror på vad anmälan gäller. Ibland tar vi kontakt med djurägaren via brev eller per telefon och ställer lite frågor. Om vi tycker att det låter som att djurägaren inte har koll på hur den ska sköta sitt djur enligt lagen kan det hända att vi gör ett hembesök.

Foto: Pontus Lundahl / TT

– Oftast vill djurägaren kunna sköta sitt djur enligt lagen och då hjälper vi till, säger Maria Hammarström på länsstyrelsen.

Anmälan kan göras direkt till djurskyddshandläggare på länsstyrelsen eller genom en polisanmälan. I vissa fall polisanmäler djurskyddshandläggarna själva och då gör polisen en utredning.

Varken ökar eller minskar

I Värmland har antalet anmälningar varken minskat eller ökat nämnvärt de senaste fem åren. Mellan 2014 och 2018 låg genomsnittet på drygt 580 anmälningar. Enligt Maria Hammarström tas beslut om djurförbud mellan 5 och 10 gånger per år.

– Ibland upptäcker vi på plats att ett djur är i ett riktigt dåligt skick och har varit så länge. Vi gör alltid bedömningar från fall till fall. Om en djurägare är känd av oss sedan tidigare, om det finns en viss historik, eller om den inte är det. Ibland gör vi ett omhändertagande på plats. Vår mest ingripande insats är att belägga personen med djurförbud, säger Maria Hammarström.

Det här gäller för sällskapsdjur:

  • Tillsyn av hundar och katter ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
  • Djuren måste få social kontakt med människa eller andra hundar och katter. De allmänna råden är att social kontakt med en människa ska ske några timmar varje dag.
  • Hundar ska rastas och motioneras varje dag. Man bör rasta hunden åtminstone var sjätte timme. Valpar och äldre hundar bör rastas oftare.
  • Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett. Social kontakt bör ske genom sällskap av artfrände eller människa. Kontakt med människor bör ske några timmar varje dag genom aktivering, rastning eller annan sysselsättning. Valpar och kattungar under 6 månader bör inte sitta i karantän.
  • Djuren ska ha vatten och näringsriktig mat varje dag i lagom mängd. De får varken bli för magra eller för tjocka. Varje djur ska kunna äta i lugn och ro.
  • Hundar och katter ska hållas rena och pälsen ska skötas.
  • Hundar får inte hållas bundna inomhus. Om man binder dem utomhus får de vara bundna max två timmar.

Källa: Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.