Värmlandsporten Foto: SVT

Samtliga varslas på Värmlandsporten

Uppdaterad
Publicerad

I dag varslades samtliga 15 anställdas på Värmlandsporten asylboende i Stöllet. Senast den sista september ska de sista asylsökande ha lämnat anläggningen.

Vårsolen skiner över Värmlandsporten i Stöllet.  Utanför byggnaden sitter asylsökande från olika delar av världen och värmer sig i solskenet. Sedan 2013 har hotell-och konferensanläggningen fungerat som flyktingboende, men nu är det snart över. Senast den sista september ska de sista asylsökande ha flyttat. Idag varslades personalen.

– Ja jag har inget annat val. Jag har en stor bemanning här, och jag har inget annat val än att stänga när Migrationsverket inte förlänger avtalet, säger Värmlandsporten ägare Olle Arnesson till SVT Nyheter Värmland.

Oro för framtiden

Totalt finns 120 boende på Värmlandsporten, och många Stölletbor har välkomnat tillskottet till befolkningen.

– Det blir mer liv och rörelse. Och så är det trevligt att träffa människor från andra nationer, säger Monica Wall, som vi möter utanför Coop-butiken.

Bland invånarna växer nu oron för framtiden.

– Det har varit bra för skolan, för dagis och för affären. Det är så lite folk här. Det är trevligt att lära känna människor från andra kulturer, säger Karin Nilsson.

Asylboenden töms

Som mest fanns 46 privata asylboenden i Värmland. Nu tömmer Migrationsverket dem ett efter ett. I dag finns elva kvar – senast den sista september ska alla vara avvecklade. Värmlandsporten var ett av de första som öppnade. Nu är anläggningen en av de sista som stängs.

– Huset måste ju vara kvar, men vad vi ska ha i det vet jag inte, säger Olle Arnesson.

Blir det någon verksamhet så att det blir nya jobb istället för de som varslas?

– Nej, det är ingen som kan driva hotellrörelse här igen. Det finns inte de behoven av ett hotell här. De får nog söka jobb nån annanstans än i Stöllet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.