Sanny Lindström berättar sin historia för att bryta machokulturen inom idrotten. Foto: SVT

Sanny Lindström om machokulturen

Uppdaterad
Publicerad

Sanny Lindström är en av idrottsprofilerna i Region Värmlands kampanj ”En riktig man” – en jämställdhetssatsning som ska bryta skeva normer om hur män ska vara.

– Det är jättepositivt! Man behöver inte vara stark i alla lägen, säger Sanny Lindström om kampanjen, som riktar sig till hockeypubliken i Löfbergs arena i samband med Färjestads hemmamatcher.

– Jag är formad att bita ihop och köra. I mitt fall blev det att jag bet ihop en gång för mycket. Men när jag valde att visa mig svag och var ledsen och kunde berätta att jag hade grinat, att jag har tyckt att det här var jobbigt och har varit deprimerad då öppnade det upp för många andra.

”Ville vara en tuffing”

Han har vunnit SM-guld med Färjestad och var en tuffing på isen. Men hösten 2012 var hans spelarkarriär över efter att ha drabbats av en svår hjärnskakning.

Som ett bidrag i försöket att bryta machokulturen i ishockeyn väljer han att berätta sin historia.

– På planen ville jag vara en tuffing, bita ihop och visa karaktär och attityd. Men vid sidan av isen har jag nog alltid upplevt mig själv som en ganska rund och mjuk person.

Tiden efter hjärnskakningen var en kolsvart period i Sanny Lindströms liv.

Han led av dunkande huvudvärk, han svimmade och kräktes och vissa dagar tog han sig inte ur sängen.

– Jag visste inte vem jag skulle prata med och jag vågade inte prata om det.

Många reaktioner

Till slut tog han mod till sig och skrev om sina upplevelser och sina känslor i en krönika i Värmlands Folkblad.

– Jag har aldrig fått så mycket positiva reaktioner som då. Det var från alla möjliga människor med olika typer av problem... allt från någon som satt i rullstol och hade amputerat ett ben till någon som drabbats av stroke och från HBTQ-personer. Folk hörde av sig och tyckte att det var skönt att jag öppnat mig, de kände igen sig i det jag berättade.

Men sviter efter hjärnskakningen känner han fortfarande av, fem år efter att han fick smällen mot huvudet i en hockeymatch mot Helsingforslaget Jokerit.

”Fortfarande skitdagar”

– Det är fortfarande dagar som är skitdagar, jag måste anpassa min vardag så jag jag klarar av mitt jobb som är att kommentera hockey. När jag vet att jag ska jobba får jag se till att vila inför de dagarna för att verkligen orka med, säger han.

Sanny Lindström säger att det hänt en hel del positivt när det gäller attityderna inom ishockeyn de senaste åren, men att det ändå är en angelägen kampanj.

Dels handlar det om hur det är tillåtet att vara som man, dels om jämställdhet.Sanny Lindström beskriver sig själv som en alltmer jämställd person.

– Det är en självklarhet med allas lika värde, jag har två döttrar och det är klart att inte de ska behöva växa upp i en orättvis värld, säger han.

Ser du dig själv som feminist?

– Ja, det tycker jag väl ändå. Feminist är ett så brett begrepp men om feminist är allas lika värde så absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.