Foto: SVT

Särskolans estetutbildning hotad

Uppdaterad
Publicerad

Elever och personal på gymnasiesärkolans estetprogram i Karlstad oroas nu för att utbildningen ska läggas ner. Enligt läraren Annette Karlsson vore det ett väldigt olyckligt beslut.

– På ett personalmöte den 4 april berättade vår rektor Susanne Brissman att den estetiska verksamheten ska avvecklas och att det skulle tas beslut i nämnden redan den 13 april. Vi visste ingenting om detta och inte facket heller, berättar teaterläraren Laisa von Segebaden.

– Vi blev chockade, vi hade aldrig ens hört att det var på tapeten, säger läraren Annette Karlsson.

Enligt Annette Karlsson hade förslaget inte förhandlats med facket, men av en för dem okänd anledning har ärendet nu skjutits upp till nämndens möte i juni.

Finns det ett skriftligt förslag som ni har fått se?

– Nej, vi har inte fått se något förslag, vi fick bara ett muntligt besked att vi inte ska ta emot fler elever i höst. Vi anser att det här beslutet skulle ha tagits bakom vår rygg bara någon vecka efter att vi fick beskedet om inte facket hade reagerat, säger Laisa von Segebaden.

”Vi trivs allihop, det är sådan glädje”

På torsdagen hade esteteleverna premiär på sin musikal ”Teknolia”. Att pjäsens onda häxa, Sabrina, förbjuder all dans, sång och musik i landet fick en symbolisk betydelse just idag då oron för utbildningens framtid är stor.

– Det kom ju som en chock för oss allihop. Jag tycker verkligen inte att de ska lägga ner för det är ett väldigt bra program, säger Marie Broström som går andra året på estetprogrammet.

– Utbildningen har betytt väldigt mycket faktiskt, jag har utvecklats sedan jag började här, säger Christoffer Johansson som går tredje året på utbildningen. Han tycker kommunen ska satsa mer resurser och göra programmet bättre istället för att lägga ner. 

Nu hoppas Marie Broström och klasskamraterna att verkligheten får ett lika lyckligt slut som musikalen.

– Jag tycker de ska komma hit och kolla hur det är här. Vi trivs verkligen allihop, det är sådan glädje, säger Marie Broström.

Klarar inte praktiken

Gymnasiesärskolan i Karlstad har precis som många andra skolor ett sjunkande elevunderlag och förra året fick skoldirektören Iréne Lennemyr Winkler i uppdrag av nämnden att se över verksamhetens framtida utformning.

– Vi har problem att uppfylla de krav lagen ställer på oss. Vi måste enligt lagen ordna 22 veckors praktik åt eleverna och det klarar vi inte, säger Daniel Berghel (M) ordförande i gymnasienämnden.

– Det förvaltningen nu gör är en utredning om vi på något sätt kan klara att uppfylla lagens krav, om inte finns det risk att utbildningen måste läggas ned, avslutar Daniel Berghel (M) ordförande i gymnasienämnden.

Utredningen väntas enligt honom bli klar i maj eller juni.

”Slog ner som en bomb”

Lärarförbundets representant och skyddsombud på Sundstagymnasiet, Nomi Denti Gunnarsson, fick beskedet dagen efter lärarna. Även hon är upprörd över sättet man hanterat frågan.

– Det slog ner som en bomb. Vi tycker inte det är demokratiskt hanterat, säger Nomi Denti Gunnarsson.

I ett brev till gymnasieförvaltningen och nämnden skriver personalen: ”Karlstads Kommun ämnar lägga ned gymnasiesärskolans program för Estetiska verksamheter, men på vilka grunder? Enligt nuvarande biträdande rektor grundar sig kommande förslag på två faktorer. Den ena är att eleverna som idag går på programmet inte kommer ut på praktik i den omfattning av 22 veckor som är tanken och den andra är sökbilden, att enbart två elever söker utbildningen till hösten 2016. Vi som jobbar i verksamheten har svårt att förstå dessa argument. Vi anser att förslaget saknar saklig grund och vi vill härmed starkt bestrida detta förslag”.

– Man vill bara ha kvar rena yrkesutbildningar som kan leda till jobb, men vi ser vad den här utbildningen gör med folk, den ger eleverna självkänsla, säger Annette Karlsson.

– Hos oss får eleverna vara människor i sin egen takt. Från att inte säga ett enda ord till att våga stå på scen. Det är lika viktigt som ett yrke, säger teaterläraren Laisa von Segebaden.

Enda programmet i sitt slag i länet

Ett annat av lärarnas argument är att det är det enda programmet i hela Värmland med estetisk inriktning och det enda i Sverige med alla fyra inriktningarna (dans, teater, musik och bild). De övriga programmen som till exempel handel och fordon finns på flera andra orter i länet.

– Om man pratar mångfald, inkludering och valmöjligheter borde detta inte ens diskuteras. Det exkluderar en grupp människor, säger teaterläraren Laisa von Segebaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.