Färjestads Linus Arnesson (28) till vänster har gjort 3-2 under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Färjestad BK och Växjö Lakers HC i Löfbergs Arena. Foto: TT

Säsongens första seger för FBK

Uppdaterad
Publicerad

Två SM-guld de senaste fyra säsongerna gör Växjö till en toppkandidat i SHL.

Just nu är det långt till den nivån.

Efter att ha tappat 2-0 till 2-4 borta mot Färjestad har laget tre förluster av tre möjliga.

Det var upp och ned-vända SHL-världen inför mötet i tredje ishockeyomgången mellan Färjestad och Växjö. De två tippade topplagen hade sällskap av regerande mästaren Frölunda som nollpoängare i botten av tabellen.

Efter 2-4 i Löfbergs arena fortsätter den skrala poängutdelningen att plåga Växjö.

Färjestad föll i hemmapremiären mot Örebro i ett hafsigt målkalas, 4-6, och fick vända hem från Skellefteå med ännu en förlust, 1-3.

Växjö inledde på bortaplan mot Luleå och fick precis som i förra säsongens kvartsfinal se sig besegrat, 1-3. I första hemmamatchen slutade Växjö att göra mål efter en vild förstaperiod och Djurgården kunde gå ifrån till seger, 5-3.

Tamt hemmalag

Åtminstone Färjestad verkade klart påverkade av den dåliga starten när det var dags för säsongens tredje match, den andra på hemmaplan för Karlstadlaget.

Bristen på självförtroende var uppenbar. Det var passivt, tamt och tveksamt. Passningarna hittade sällan rätt adress och stundtals tycktes det omöjligt för Färjestad att hitta ut ur egen zon.

Dessutom är det svårt att lyckas från utvisningsbåset.

De två backvärvningarna Vojtech Mozik och Linus Arnesson drog på sig varsitt tvåminutersstraff i första perioden och Växjö tog vara på båda lägena i spel fem mot fyra.

Växjö var det bättre laget även i den andra perioden men bjöd ändå in Färjestad i matchen.

Återigen spelade utvisningarna en avgörande roll. När Martin Lundberg gjorde sig skyldig till en tröjdragning fick Johan Ryno läget som innebar 1-2. Sedan höll bortalaget visserligen rent under Peter Anderssons tvåminutare men det dröjde bara fem sekunder till innan Ville Leskinen på måltjuvsmanér prickade in 2-2 från dålig vinkel.

”Grön” segerskytt

Tredje perioden blev en dubbeljakt på höstens första segermål, ett drömläge för potentiella matchhjältar.

Den här kvällen var trepoängsskytten klädd i grönt.

Linus Arnesson visade att det är bättre att vara på isen än vid sidan av den när han klippte till direkt efter tekning. Per Åslund spädde sedan på segersiffrorna till 4-2 för ett lättat Färjestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.