I flera kommuner, Munkfors, Forshaga, Storfors och Torsby har det inte kommit in ett enda ärende. Men i Kristinehamn, Karlstad och Hagfors har det kommit in tre ärenden fram till mitten av maj i år.
Starta klippet och få reda på mer om vad tipsen i Värmlands kommuner handlar om.
Allvarliga missförhållanden
Enligt lagen ska rapporterna handla om allvarliga missförhållanden i kommunen, som mutor, fusk, korruption och slöseri med skattemedel. Enligt de handlingar SVT Nyheter Värmland har fått ut från kommunerna är det inga stora muthärvor eller liknande som rapporterats in.
Inget ärende har hittills lett till några konkreta åtgärder enligt visselblåsarlagen.
Utreds i Årjäng och Kil
De flesta tipsen handlar om ärenden som inte omfattas av visselblåsarlagen, enligt kommunernas granskningar.
Det kan vara en kommunanställd som anser sig orättvist behandlad och då räknas det inte som ett allvarligt missförhållande av allmänintresse. I en del fall är uppgifterna inte tillräckligt konkreta för att leda till en utredning.
Men det finns också fall som utreds och just nu pågår utredningar i Årjäng och Kil.
Region och länsstyrelse
Region Värmland och Länsstyrelsen i Värmland omfattas också av den nya visselblåsarlagen. Till regionen har det kommit in sex ärenden och till Länsstyrelsen ett.
Visselblåsning i Värmland
- Enligt den nya lagen, som bygger på ett EU-direktiv, ska alla kommuner ha tydliga rutiner för hur visselblåsartipsen ska tas emot.
- Värmlands kommuner har anlitat externa företag som gör en första bedömning av de anmälningar som kommer in, sedan går tipsen vidare till en visselblåsarfunktion på respektive kommun.
- De som larmar ska också, enligt den nya lagen, få ett starkare skydd mot repressalier från arbetsgivaren och arbetsgivaren får inte hindra anställda från att slå larm.
- Allt som står i handlingarna är inte offentligt. Vissa kommuner har sekretessbelagt nästan all text som beskriver de anmälda missförhållandena. I samtliga kommuners rapporter är namnen, både på anmälarna och de berörda, hemliga och skyddade av sekretesslagstiftningen.
- På vissa kommuners hemsidor är det tydligt hur man gör för att slå larm. Där finns färdiga formulär att fylla i. Medan andra kommuner har valt att ha visselblåsarfunktionen enbart på sin interna webbsida.
- SKR:s hemsida har sammanställt en sida med frågor och svår om visselblåsning