16-åriga Selma Yohannes från Filipstad gör ett nytt försök att söka asyl i Sverige. Samtidigt kommer skarp kritik från hennes juridiska ombud, Lars Mannerheden, som hävdar att Migrationsverket gjort fel när de utvisade henne till ett boende på Sicilien. Foto: Privat/SVT

Efter flykten – 16-åriga Selma vill söka asyl igen

Publicerad

Nu gör 16-åriga Selma Yohannes ett nytt försök att söka asyl i Sverige. Samtidigt kommer skarp kritik från hennes juridiska ombud, Lars Mannerheden, som hävdar att Migrationsverket gjort fel.
– Det har begåtts många fel, oerhört många, säger han.

Lars Mannerheden pekar på att Selma utvisades till Italien trots att hon inte hade permanent uppehållstillstånd där, vilket Migrationsverket hävdade i ett beslut.

– Det har jag fått bekräftat. Det har aldrig funnits något permanent uppehållstillstånd. Hon har haft ett tillfälligt, men det har gått ut sedan lång tid tillbaka, säger han.

Migrationsverkets svar

Irene Sokolow vid Migrationsverket säger att det land som tidigare gett uppehållstillstånd, är det land som ska hantera en eventuell ny ansökan, enligt EU-direktiv.

Men Europaparlamentsledamoten Soraya Post instämmer i kritiken och säger att Sverige bryter mot barnkonventionen.

– Det har gjorts så mycket fel, man har inte följt någon regel i fallet Selma, säger hon.

Men enligt Migrationsverket har man sett till Selmas bästa.

– Vi tar självfallet hänsyn till barnets bästa när vi prövar barns rätt att stanna i Sverige, säger Irene Sokolow.

Ensam från Filipstad till Italien

Riktlinjerna när det gäller att utvisa ett barn är ett välordnat mottagande, till exempel ”...en mottagningsenhet väl lämpad att ta hand om ett barn.”

Istället skickades Selma från Filipstad till ett boende i Italien som hon själv beskriver som ett fängelse med galler för fönstren som hon efter tre och en halv månad lämnade när hon inte stod ut längre.

– Jag kan inte ta ifrån henne den upplevelse hon har, men generellt sett ifrågasätter vi inte Italiens möjligheter att ta emot barn på ett bra sätt, säger Irene Sokolow.

Tänker söka asyl i Sverige

Oavsett vad som gjorts rätt eller fel är Selma tillbaka i Sverige och nu tänker hon söka asyl på nytt här.

– Hennes asylansökan kommer att behandlas precis som vilken asylansökan som helst, säger Irene Sokolow.

Selma själv hoppas nu bara på ett positivt besked:

– Jag vill få uppehållstillstånd och bara ta det lugnt och leva som alla andra gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet