Foto: SVT

Selmas Ettlingar – skolbarn i Karlstad gör egen bok

Publicerad

I det nya barnboksprojektet Selmas Ettlingar hjälper författaren Malin Edgren förstaklassare i Karlstad att hitta sin fantasi och lära sig rimma. Resultatet ska bli en egen bok, men syftet är att främja läsandet.

Ett 60-tal barn i klass ett på Hultsbergsskolan träffar författaren Malin Edgren ungefär en gång per månad under det här skolåret för att jobba med dikter och rim, fantasi och verklighet. Hjalmar Abraham Uhlin tycker om att vara en del av projektet:

– Det är kul att rita och fantisera om alla grejer och så. Och att skriva lite, det är jättekul, säger han.

Ska främja läslust

Syftet är att främja barnens läslust och resultatet ska bli en bok med texter om årets tolv månader. Barnen ska skriva och Malin Edgren illustrera. Med hjälp av ett stipendium ur Wettergrens stiftelse är det möjligt för henne att driva projektet.

– Barnen får vara med från start till mål i det här projektet. Det handlar om hur man konkret gör en bok men framförallt fokuserar vi på berättandet, säger hon. Vi rimmar och fantiserar och skapar berättelser, förklarar Malin Edgren.

Selmas Ettlingar är ett projekt i den värmländska berättartraditionens spår. Poeten och författaren Bengt Berg är en av inspiratörerna som barnen får möta.

– Det är en härlig ålder det här, när man är sju år och hela livet ligger framför – och hela världen finns runt om – och man har ett språk som liksom bubblar i en och vill ut, säger Bengt Berg.

Koll på rimmandet

Skolbarnen som vi träffar verkar gilla idén om att skapa en egen bok och de har fått bra koll på rimmandet.

– När man rimmar kan man hitta på olika ord, som fönster pönster, säger Amanda Alvarsson i klass 1B.

– Mus hus, gris spis, rimmar My Nordling i klass 1A.

Och Oscar Lindmark förklarar sitt rim lite extra:

– Katt, hatt. Det är ju två t i katt, och det samma i hatt, säger han tydligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer