Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I skrinet saknas en av två medaljer. Hör i klippet varför minnesgården vågar låna ut Nobelmedaljen till rymdfärden och vad intendenten tror att författarinnan själv skulle tyckt om det hela. Foto: Maria Haglund/SVT

Selmas Nobelmedalj saknas – på väg ut i rymden

Publicerad

På Mårbacka minnesgård gapar glasskrinet halvtomt där vanligtvis Selma Lagerlöfs Nobelprismedalj brukar sitta. Den har nämligen lånats ut till den värmländske astronauten Marcus Wandt som tar med medaljen på sin rymdfärd till den internationella rymdstationen.

– Vi blev kontaktade av ESA för ett tag sen som undrade om vi kunde låna ut guldprismedaljen, jag trodde det var ett skämt, säger Irene Henriksson, intendent på Mårbacka

Det hela är ett samarbete mellan Nobel Prize Museum, rymdorganisationen ESA och rymdmyndigheten NASA för att bland annat uppmärksamma Nobelpristagare. Hammaröbördige Wandt har personligen skickat ett tackbrev till minnesgården.

Lagerlöf var den första kvinnan att tilldelas Nobelpriset i litteratur men det är inte den riktiga guldmedaljen från 1909 som nu skickas ut i rymden, det är en kopia som Selma själv lät göra.

Hon ville smälta ner den och flera andra guldmedaljer och skänka pengarna till Finland under vinterkriget. Men föreningen Fryksdalens gille gjorde en insamling och köpte bland andra Nobelmedaljen, som nu finns i bygden någonstans, enligt Irene Henriksson.

Hör i klippet varför minnesgården vågar låna ut medaljen till rymdfärden och vad intendenten tror att författarinnan själv skulle tyckt om det hela.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.