Noorhie Halimi hjälper kvinnor med bland annat kontakten med sjukvården. Foto: SVT

Sexualupplysare på Kronoparken prisas

Uppdaterad
Publicerad

Noorihe Halimi kom till Sverige från Afghanistan för 23 år sedan. Hon arbetar för föreningen ”Ett öppnare Kronoparken” och stöttar nyanlända kvinnor och unga i frågor som rör sex, samlevnad och hälsa.

Nu är hon 2020 års Ottarpristagare.

Noorhie Halimi är utbildad sexualupplysare genom RFSU och informerar på dari och persiska. De flesta kvinnor hon träffar kommer från Afghanistan precis som hon själv.

– Jag vet ju hur det är. De flesta kvinnor som kommer från Afghanistan har inte kunskap om sin egen kropp. Jag vill att de ska får mer kunskap om sexual hälsa.

Föreningen Ett öppnare Kronoparken är ett samarbete mellan Folkbildarna i Värmland och Karlstads kommun.

Noorhie Halimi får dagligen frågor som om hur mens fungerar, vilken hjälp man kan få om man vill göra abort och om vilken information man kan få om preventivmedel.

– Jag känner igen mig i de här kvinnornas erfarenheter. När jag bodde i Afghanistan var det en kvinna som kom i klimakteriet, men vi visste inte vad det var. Vi trodde hon var sjuk eller döende. Nu vet jag vad det betyder att ha information, säger Noorhie Halimi.

Ottarpriset

  • Ottarpriset delas ut av tidingen Arbetaren till minne av Elise Ottesen-Jensen som var journalist och sexualupplysare.
  • Priset, 10 000 kronor, delas ut av tidningen Arbetaren till dem som arbetar i Ottesen-Jensens anda och instiftades 2017.
  • Ottesen-Jensen arbetade bland annat på tidningen Arbetaren där hon redigerade tidningens kvinnosida under signaturen ”Ottar”
  • Under 1930-talet var Ottesen-Jensen en stark röst inom arbetarrörelsen. Hon kämpade bland annat för kvinnors rätt till preventivmedel och grundade Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.
  • Ottesen-Jensens engagemang i preventivmedelfrågan var starkt knutet till 1920-talets debatt om rashygien. Hon ställde sig bakom de som ansåg att till exempel personer med funktionshinder skulle steriliseras med tvång.

Källa: Tidningen Arbetaren och Wikipedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.