Simin Rezai försvann spårlöst från Karlstad efter att hon blivit utvisad till Afghanistan. När SVT:s team hittar henne i ett tältläger under en bro i Paris är hon hungrig, trött och väldigt ensam. Hon dör hellre än återvänder till Afghanistan. Foto: Emil Larsson/SVT

Simin försvann spårlöst från Karlstad – återfanns i tältläger i Paris

Uppdaterad
Publicerad

I flera reportage har SVT Nyheter Värmland berättat om 19-åriga Simin Rezai från Afghanistan, och hennes kamp för att få stanna i Sverige.

Simin försvann spårlöst från ett HVB-hem i Karlstad när hon skulle utvisas. Nu har ett team från SVT:s program Korrespondenterna hittat henne – under en av Paris broar.

Hon är ensam, rädd och frusen när SVT:s team Claes JB Löfgren och fotograf Emil Larsson möter Simin Rezai vid ett av de tältläger som uppstått under broarna i den franska huvudstaden.

– Sedan jag kom hit för en vecka sedan har jag sovit ute på gatan. Det regnar hela tiden och är väldigt kallt, säger hon och berättar att hon knappt ätit något alls under tiden i Paris.

– Jag är väldigt hungrig. Ibland har någon delat ut lite frukt och då har jag ätit det.

Berättar om våld och tvångsgifte

SVT Nyheter Värmland har i flera reportage berättat om hur Simin Rezai fått avslag på både sin asylansökan och sina överklaganden. Varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen har trott på hennes berättelse om hur hon gifts bort som andra hustru till en våldsam 50-årig man.

– Min man var inte bra. Han hade fru och barn och han misshandlade mig mycket. Jag var bara 15 år när han gifte sig med mig, berättade hon då.

”Ingen bra plats”

Efter avslagen har Simin varit spårlöst försvunnen. Tills nu.

Totalt tros 2000 afghaner som sökt asyl i Sverige finnas i Frankrike, som till skillnad från Sverige inte avvisar någon till Afghanistan.

De flesta som lever i lägren är pojkar och unga män.

– Det här är ingen bra plats. Jag är den enda tjejen och har ingen att vara med. Det är bara killar här, säger Simin till SVT:s team.

Hoppas få stanna i Paris

Simin Rezais framtid är nu mycket osäker. Själv hoppas hon får stanna i Paris, men efter att SVT lämnat den franska huvudstaden har hon placerats på ett asylboende.

Enligt den så kallade Dublinförordningen ska hennes fall prövas i Sverige, men exakt vad som kommer att hända nu är inte klart.

Simin Rezai flydde från Afghanistan efter att hon gifts bort som femtonåring till en våldsam och mycket äldre man. Foto: Emil Larsson/SVT

Mer om Simin Rezai ser du i Korrespondenterna den 3/12 kl  20:00 i SVT2 . Programmet kan också ses i SVT Play från den 30/11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.