Slut på bussbyggandet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det slut på bussbyggandet i Säffle. De sista ur produktionspersonalen gick hem idag åtta månader efter dråpslaget att fabriken skulle läggas ner.

Alla 328 i personalen varslades om uppsägning. Enligt Volvo har 175 av dem antingen fått nytt jobb, gått i pension eller förhandlat sig till avgångsvederlag. Kvar är 153 personer som går en osäker framtid till mötes.

All produktion flyttas till Polen och fabriken i Säffle har löpande tömts på både personal och maskiner under försommaren.

Nedläggning Volvo i Säffle

Martin Dagobert, som Värmlandsnytt följt i flera inslag sedan varslet i oktober, var en av dem som gjorde sin sista dag på fredagen. Och den sista tiden har varit tuff.

– Det är blandade känslor men det är en väldig lättnad att inte behöva gå hit igen, säger han när han går ut ur vändkorset vid fabriken en sista gång.

Nu startar han om på ny kula. Tillsammans med en kompis från Volvo köper han macken i Nysäter två mil utanför Säffle. Långt från bussbyggandet på flera sätt.

– Jag visste att det var till salu och successivt har det växt fram att det här vill vi göra, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning Volvo i Säffle

Mer i ämnet