Ann-Katrin Järåsen (S) höll i dag det absolut sista fullmäktigesammanträdet i Region Värmland och hon ser utmaningar med den nya sammanslagningen med landstinget som kommer att gälla efter årsskiftet. Foto: SVT

Sista mötet i Region Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Idag höll Region Värmland sitt sista regionfullmäktigesammanträde. Från och med årsskiftet går den gamla organisationen ihop med landstinget för att bilda den nya regionen Värmland och sammanslagningen kommer att innebära förändringar.

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsbys kommunalråd, höll i ordförandeklubban på dagens möte och hon blir därmed den sista ordföranden för regionstyrelsen i den här formen.

– Det är en epok som avslutas och allting kommer att bli väldigt annorlunda framledes, säger hon.

I den nuvarande fullmäktige är det kommunerna och landstinget som väljer sina representanter. Det nya regionfullmäktige kommer istället att vara direktvalt.

– Väljarna kan rösta och se på valsedeln vilka som kommer att ställt upp i regionfullmäktige. Så har det inte sett ut innan, säger Ann-Katrin Järåsen (S).

Landstinget och regionen slås nu ihop och den nya organisationen kommer att mängder med frågor att lösa men det är två som Järåsen tror blir extra viktiga att hantera:

– En av utmaningarna är att regional utveckling och kollektivtrafiken inte drunknar i vårdfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.