Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjöräddningen kan tack vare donationer och gåvor köpa in 13 nya båtar av typen K12. En av båtarna placeras i Vänern, med bas på Hammarö. Foto: Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningens nya ”K12” ska rädda liv på Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet på Hammarö får förstärkning. Stationens största båt ”Rescue Hammarö”, en stridsbåt 90E, pensioneras.

– Stridsbåt 90 är inte optimerad för att rädda liv. Den nya båten är skräddarsydd för just det uppdraget, säger Emma Valham på Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation som finansierar stora delar av verksamheten på donationer och gåvor.

– Ofta är det personer som har kommit i kontakt med oss i en eller annan form som antingen gör donationer eller testamenterar bidrag till verksamheten, säger Emma Valham, kommunikationsledare på Sjöräddningen.

Sjöräddningen satsar på 13 nya båtar

Under de senaste åren har man fått in flera stora donationer och har nu kapital för en satsning på 13 nya båtar för att modernisera räddningsflottan. Och det är båtar speciellt designade för räddningsuppdrag.

En av de 13 nya båtarna placeras i Vänern, och det blir på Hammarö hos RS Hammarö som den nya ”K12” kommer att stationeras.

– Precis som många andra branscher är det svårt med leveranstider för en del teknisk utrustning och komponenter, därför är det svårt att säga när det kan bli leverans. Under 2024 kommer de första båtarna att levereras, så inom två år bör båten på Hammarö vara på plats, säger Emma Valham.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.