Nattsjuksköterskan Kajsa Magnusson blev tillrättavisad när hon slog larm om missförhållanden i vården. Foto: SVT

Sjuksköterskans inspelning avslöjade chefens uppläxning

Uppdaterad
Publicerad

Enhetschefen i äldreomsorgen i Forshaga, Patrik Bark, tillrättavisade nattsjuksköterskan Kajsa Magnusson som slagit larm om missförhållanden i vården. Hon spelade in samtalet där han talar om för henne att hon inte skulle utnyttja sin yttrandefrihet och indirekt lät han henne förstå att hon heller inte skulle gå till media.

– Det blev lite olyckligt, det var verkligen inte min avsikt. Jag formulerade mig felaktigt, säger Patrik Bark efter att vi spelat upp inspelningen för honom.

Han förklarar att avsikten bara var en uppmaning att i första hand gå tjänstevägen.

– Sedan hindrar inte jag någon att prata med media för den sakens skull.

Kan vara ett grundlagsbrott

Per-Ola Wiklander, som är lektor i juridik vid Karlstads universitet, uppger att det kan röra sig om ett brott mot grundlagen. 

– Om man går tillbaka till grundlagsregeln och syftena med den så kan man på goda grunder argumentera för att den här personen bryter mot, åtminstone tankarna bakom meddelarfriheten, säger han.

I går berättade vi om att personal från hemtjänsten larmade om att gamla hade behandlats illa av en vikarie. När vårdpersonalen inte fick gehör från sina chefer uppvaktade de kommunalråden och vädjade om hjälp. Efter det kallades sjuksköterskan Kajsa Magnusson in till sin chef, Patrik Bark.

Först går meningarna isär vad som sades på det mötet.

Men hennes inspelningar ger klara besked.

”Inget hemlighetsmakeri”

”Om man upplever någonting som privatperson då har vi yttrandefrihet, då kan man prata med vem man vill. Men att gå till politikerna, det är helt fel väg och det vill jag inte uppleva något mer” sa enhetschefen bland annat.

– Det är relativt tydligt här att man kan tolka det som om det är en uppmaning att du ska inte prata om det här med någon annan, inklusive media, säger Per-Ola Wiklander.

Sjuksköterska Kajsa Magnusson säger att det är allvarligt om någon försöker sätta munkavle på anställda inom vården.

– Det här är offentlig verksamhet. Vi jobbar i en verksamhet som ska kunna synas i dagsljus, det får inte vara hemlighetsmakeri, vi ska kunna granskas i det jobbet vi gör, säger hon.

Efter vår rapportering reagerar nu politikerna. På måndag fortsätter vår granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden i Forshagas äldreomsorg

Mer i ämnet