Sjuksköterskebrist oroar kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Många av länets kommuner saknar fortfarande vårdpersonal inför sommaren.

Trots att många tvingas dra ner på sin bemanning finns det luckor i sommarschemat något som väcker oro bland personalen.

Det serveras elvakaffe i solen på äldreboendet Vågen i Arvika och personalen hinner både servera vaniljdrömmar och ta en titt i tidningen tillsammans med de boende. I sommar befaras befarar personalen att det blir betydligt tuffare tider.

– Det känns ju väldigt oroande att vi kommer att gå kort nu hela sommaren. Vi får ju inga extra vikarier där jag jobbar så vi kommer att vara två sjuksköterskor istället för fyra vissa dagar, säger Martina Kujansuu som är sjuksköterska på Vågen.

I en enkätundersökning som SVT Nyheter Värmland gjort bland länets kommuner svarar nästan alla att de har svårt att få tag på vårdpersonal i sommar. Årjäng hör till de få kommuner som tidigt lyckades fylla sitt sommarschema och det beror bland annat på att man erbjuder en bonus som totalt ger en månadslön på runt 50 000 kronor för en sjuksköterska. I grannkommunen Arvika däremot kämpar man fortfarande med att fylla luckor i sommarschemat.

– Vi har ett behov av ungefär 350 sommarvikarier inom vård och omsorg och vi har fortfarande 20-25 vikariat kvar att fylla, berättar,  Annika Ode som är avdelningschef för hälso- och sjukvård/rehabilitering i Arvika kommun.

Det låter ganska tufft?

– Ja, det är tufft. Vi har hållit på sedan i november och fortsätter nu in i det sista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.