Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag presenterades nya Norgerapporten som ska öka svensk-norsk samverkan, på en pressträff som hölls av Region Värmland.

Så vill regionen reparera relationen med Norge

Uppdaterad
Publicerad

Corona har skadat relationen mellan Norge och Sverige, och nu ska man lägga än mer krut på områden som export och arbetsmarknad. I Region Värmlands färska så kallade Norgerapport belyser man relationen mellan Sverige och Norge och uppmärksammar områden som man vill utveckla

– Relationen har blivit skadad under pandemin men den går att reparera, säger Åsa Johansson (S), regionala utvecklingsnämndens vice ordförande.

Coronapandemin har uppenbarat aspekter av svensk-norsk samverkan som togs förgivet innan, enligt Stina Höök (M), regionala utvecklingsnämndens ordförande.

– Att vi skulle ha en stängd gräns mot Norge och vad det skulle ha för konsekvenser kunde man ju inte ens föreställa sig innan, säger hon och fortsätter:

– Pandemin har uppenbarat tydliga brister och utmaningar i gränssamverkan men det finns ett positivt engagemang på både regional och nationell nivå för att komma över detta.

Rapporten ska nu syfta till att istället kunna dra nytta av kunskap om behov och erfarenheter av pandemin och dess konsekvenser.

Viktiga frågor för Värmland

Frågor i rapporten som lyftes fram som särskilt relevanta för Värmland inkluderar bland annat arbetspendling, arbetsmarknad och näringsliv inom gränshandeln samt gemensamma utmaningar och möjligheter från ett svenskt-norskt perspektiv.

– Pandemin har varit en stor påfrestning för länderna och vi är övertygade om att det är inom gränsregionerna som den mesta kunskapen om samverkan över gränsen finns. Det har aldrig varit viktigare än nu, säger Stina Höök.

Stort engagemang

Norgerapporten innehåller en mängd statistik om bandet mellan Sverige och Norge och för första gången även en rad intervjuer med människor på regional och nationell nivå som på olika sätt arbetar med eller påverkas av närheten mellan dessa två länder.

– Det finns ett väldigt stort engagemang för bättre samverkan och goda relationer mellan länderna. Intervjuerna har medfört mycket känsla till rapporten och är viktiga komplement, säger Eleonore Åkerlund, regional utvecklingsdirektör, Region Värmland.

På pressträffen presenterades även åtta rekommendationer till politiker och andra beslutsfattare på båda sidor av gränsen.

1. Formulera gemensamma mål och visioner för framtiden.

2. Knyt ihop Oslo och Stockholm med en snabb och långsiktig hållbar tågförbindelse.

3. Stärk den fria rörligheten – skapa förutsättningar för gränsöverskridande arbetsmarknader.

4. Utforma och digitalisera trygghetssystem och e-tjänster med ett nordiskt perspektiv.

5. Satsa på gemensamma, strategiska och hållbara projekt.

6. Se över och uppdatera infrastrukturen för formella samarbetsforum.

7. Stötta samverkansplattformar och lokala gränsöverskridande initiativ.

8. Samarbeta kring statistik och kunskapshöjande aktiviteter.

Källa: Region Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer