”Måste betala de skatter man är skyldig”

Uppdaterad
Publicerad

De norska pensionärer som drabbats av skatteskulder efter felaktig information från Skatteverket kommer inte få någon hjälp av regeringen. Finansdepartementet anser inte att det har begåtts några fel.

I går onsdag kom Kronofogden till Anders Fredrik Bergerssen i Sörby utanför Hagfors för att värdera hans utmätta fastighet. I dag fick finansdepartementet ta del av berättelsen om hur han drabbades av stora skatteskulder efter att ha flyttat till Sverige från Norge. I samband med flytten fick han besked från Skatteverket att han bara skulle skatta för sin pension i Norge de fyra första åren. Men det var fel. I dag har han runt 240 000 kronor i skatteskulder.

– Det är otroligt beklagligt när enskilda hamnar i den här typen av situation. Men den information vi fått om Sketteverkets informationsgivning visar att Skatteverket inte har givit felaktig information, säger statssekreterare Mikael Lundholm på Finansdepartementet.

Norgepensionärer

Men Anders Fredrik Bergersen är inte ensam om att anse sig felinformerad. Enligt Nordiska rådet har hundratals norska pensionärer drabbats. Flera av dem har fått informationen skriftligt.

– Det är ju så att man måste betala de skatter man är skyldig att betala. Är det så att man hamnat i den här situationen, och har fått fel information, då finns det möjlighet att begära skadestånd. Man ska vända sig till Skatteverket för detta, säger Mikael Lundholm.

I augusti kallade Nordiska rådet finansminister Anders Borg till ett möte i Oslo i slutet av oktober för att få regeringens syn på saken. Finansdepartementet har ännu inte svarat på om han kommer eller ej.

– Jag känner inte till den inbjudan, säger Finansdepartementets Mikael Lundholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norgepensionärer

Mer i ämnet