Trend väcker liv i gammalt yrke

Uppdaterad
Publicerad

Det finns gamla yrken som dör ut, men så finns det de som återuppstår. Den senaste tidens skäggtrend har gett barberaryrket en ny chans.

Det är många år sedan barberarna hade sin guldålder. Men på senare tid har det blivit allt trendigare att gå till en yrkeskunnig för att ansa skägget eller raka sig. Bara ett stenkast från Stora torget i Karlstad driver Micaela Ekeberg och Ida Thoresson stans enda barberarsalong. För dem råder inget tvivel om att rakning är hett just nu.

– Det har blivit det. Många vill ta hand om sig själva och tycker att det är en cool grej att bli rakad med kniv av en barberare, säger Ida Thoresson.

Redan på 1920-talet fanns det en barberare i lokalen, men på grund av ökad smittorisk och sjukdomar tynade branschen sakta ut. Men skägget är på frammarsch och det är något som de båda frisörerna snappade upp

– Det har varit en stor efterfrågan. Vi kände att killarna behöver något att ha monopol på och kunna bli lite omhändertagna sådär, säger Ida Thoresson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.