”Detta måste förhindras”

Skalbaggen strandsandjägaren akut hotad

Uppdaterad
Publicerad

Strandsandjägaren är en av Värmlands mest hotade djurarter. Skalbaggen lever på ett enda ställe i Värmland på Klarälvens strand norr om Bergsäng. Den är ständigt hotad av vattenregleringarna i älven och nu krävs akuta insatser för att rädda skalbaggen.

Strandsandjägaren är en rödlistad art som lever under ett ständigt hot att utrotas i hela landet. Den vill ha sandig mark nära vatten och när området där den nu finns växer igen med sly hotas arten.

– Grundorsaken är vattenregleringen, man har nu kapat de högre vårfloderna och det innebär att vi får en igenväxning längs stränderna,säger Sven-Åke Berglind som är naturvårdsbiolog på Länsstyrelsen i Värmland.

Stranden rensas

Det som nu sker via länsstyrelsens naturvårdare är att man rensar bort sly och annan växtlighet längs stranden. Motsvarande insatser gjordes för nio år sedan, men nu är det dags igen. Den här gången är också kraftverksägaren Fortum med och betalar.

Trots de akuta åtgärderna behövs också mera långsiktiga åtgärder.

– På sikt måste vi få bättre miljöanpassade flöden så att de högre sandrevlarna kan återskapas. Det här är en naturlig process som pågått sedan Klarälven bildades för många tusen år sedan.

”Måste förhindras”

För om inte de här insatserna sker, både akuta och långsiktiga, då hotas fler djurarter i länet.

– Om igenväxningen pågår kommer strandsandjägaren att dö ut om några år. Då kommer det att leda till att andra arter försvinner. Det måste vi förhindra, avslutar Sven-Åke Berglind.

Fakta Strandsandjägaren

* Latinskt namn:  ”Cicindela maritima”

* 12-15 mm lång

* Chokladbrun med vitgula fläckar

* Larven blir 20 mm lång

* Lever på solexponerade stränder vid vattendrag och kustdynområde

* Bor  i lodräta gångar i fuktig, hårt packad sand

*Utbredning: Finns i västra mellaneuropas kustlandskap. Österut över Skandinavien genom Ryssland till västra Sibirien.

* I Sverige finns den framförallt i norrländska älvar och i Luleå- och Piteås skärgårdar.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.