Skåne motar varg med lamadjur

Uppdaterad
Publicerad

Värmland är det län som har flest vargar. Men angreppen mot tamboskap är fler i Skåne som är värst drabbat i landet av vargangrepp mot får. Nu ska två av de största besättningarna i Skåne få ett udda skydd.

Fast det är inga vaktbolag som anlitas, utan lamadjur, som sparkar och biter eventuella inkräktare.

Man kan få bidrag för att sätta upp rovdjursstängsel, men för de besättningar som betar på stora arealer blir det för dyrt.

Används i USA

Att sätta in lamadjur är en metod som använts med framgång  i bland annat USA och Latinamerika. Länsstyrelsen i Skåne leder projektet i Skåne.

I Skåne angreps 122 får av varg under förra året.

Två kastrerade hannar

* Två lamahannar per fårbesättning ska användas i det skånska försöket. Hannarna måste kastreras för att skydda tackorna mot alltför våldsamma närmanden.

* Djurägarna får själva köpa in lamorna, men kan ansöka om bidrag. En lama kostar ungefär som fyra får.

* Länsstyrelsen bedömer att lamorna inte ska innebära någon risk för människor.

* Laman är ett kameldjur som kan nå en mankhöjd på 1,3 meter och väga drygt 150 kilo. Lamor har hållits som tamdjur i Sydamerika i årtusenden.

Källor: Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, och NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.