Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristdemokraternas starke man i Karlstad, Erik Nilsson (KD) anklagas nu för vänskapskorruption av partikollegan Erik Hellqvist (KD). Foto: B Hedin/R Rotevatn/SVT

Skarp intern kritik mot KD i Karlstad: ”Vänskapskorruption”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Karlstad får nu skarp kritik inifrån det egna partiet. Det handlar om att deras starke man, Erik Nilsson (KD), som anklagas för såväl toppstyrning som vänskapskorruption i samband med att företrädare ska utses till de kommunala förtroendeuppdragen.

– Nomineringskommittén i KD-Karlstad har utsett sig själva till de tyngsta politiska posterna, med Erik Nilssons godkännande, säger Erik Hellqvist (KD).

Erik Hellqvist (KD) har tidigare varit distriktsordförande för kristdemokraternas ungdomsförbund i Värmland och var en av dem som kandiderade till KDs förtroendeuppdrag i Karlstad efter valet. Och han hade fler personkryss i valet än de som slutligen fick de tunga uppdragen.

– Det speglar inte folkviljan, säger Erik Hellqvist (KD) som menar att utnämningarna är resultatet av vänskapskorruption.

Enligt Erik Hellqvist (KD) var det Erik Nilssons (KD) personliga vänner, Christoffer Andersson och Johan Heder som fick de tyngsta uppdragen. Båda satt också i nomineringskommittén. Men Erik Nilsson (KD) hävdar att allt gått rätt till.

– Vi har ett tvådelat styre i nomineringsprocessen. Först är det en nomineringsgrupp som bereder ett förslag. Men det är styrelsen som fattar besluten och i detta är jag trygg. Vi följer stadgan, säger Erik Nilsson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.