Fredrik Larsson (M), till vänster, förhandlade själv fram ett nytt generösare avtal med Anneli Snobl för ett år sedan utan att informera de andra partierna. Ulric Andersson, till höger, är kritisk. Foto: SVT

Skarp kritik för regiondirektörens miljonfallskärm

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsens ordförande i Värmland Fredrik Larsson (M) får nu allvarlig kritik från oppositionen för det generösa fallskärmsavtalet med regiondirektören Anneli Snobl.

– Vi är både besvikna och förbannade, säger Ulric Andersson (S), som är regionråd i opposition.

Fredrik Larsson själv säger att han borde ha hanterat ärendet på ett bättre sätt.

– Jag är ledsen att vi kom i den här situationen, säger han.

Fredrik Larsson gjorde själv upp om ett nytt avtal med Anneli Snobl, för ungefär ett år sedan, utan att informera de andra partierna i regionstyrelsen.

– Jag får ta på mig det, jag borde ha hanterat det bättre, säger Fredrik Larsson.

Det var ett avtal som var generösare än det regiondirektören hade tidigare.

Nu fick hon lämna sitt jobb med en fallskärm på 18 månadslöner om vardera 156 000 kronor, sammanlagt drygt 2,8 miljoner kronor, plus avsättning till hennes pension.

Hennes tidigare avtal gav arbetsgivaren rätt att säga upp Anneli Snobl med tolv månaders uppsägningstid.

Dessutom fortsätter regionen att avsätta pengar till hennes pension under ytterligare 18 månader – trots att det inte fanns något sådant i hennes anställningsavtal.

Fredrik Larsson säger att det handlade om att anpassa regiondirektörens avtal till andra chefsavtal.

– Det var ett sätt att harmonisera hennes avtal med övriga direktörers, säger Fredrik Larsson.

Men Ulric Andersson är inte nöjd med den förklaringen.

– Människor reagerar ju mot det här, vi har sagt det tidigare och säger det igen, det här var alldeles för generöst, säger Ulric Andersson.

Fredrik Larsson säger att det finns fördelar och nackdelar med det avtal som gjordes med Anneli Snobl.

– Visst, det handlar om mycket pengar, men då kändes det rätt att göra den här överenskommelsen. Men visst, jag får ta på mig att bli bättre på att förankra i organisationen.

Regionstyrelsens arbetsutskott är överens om att Peter Bäckström ska fungera som t f regiondirektör till dess en ny rekryteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.