Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar tre pendlare vad de tycker om prishöjningen och regionrådet Elisabeth Björk (V) förklarar vad som är orsaken till förslaget. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Skarp kritik mot ny höjning av Värmlandstrafiks biljettpriser

Uppdaterad
Publicerad

Trots en höjning av biljettpriserna i början av hösten vill Region Värmland nu höja priserna inom kollektivtrafiken igen.

– Det här kommer ta hårt, säger 37-åriga Josefine Myrberg som pendlar mellan Karlstad och Sunne.

Det var under tisdagen som kollektivtrafiknämnden fattade beslutet att föreslå regionfullmäktige om en ny höjning av biljettpriser.

I vanliga fall brukar priserna höjas med i snitt tre procent per år. Det här förslaget innebär en höjning med 8,5 procent för 2024, vilket kritiseras hårt av de resenärer SVT träffar i Sunne på onsdagen.

Kollektivtrafik

– Vi har en otroligt utmanande ekonomisk situation i kollektivtrafiken just nu och vi behöver få in mer pengar för att kunna fortsätta erbjuda en bra kollektivtrafik för värmlänningarna, säger Elisabeth Björk (V), regionråd och ordförande för kollektivtrafiknämnden.

Inget klart om biljettyper

Än så länge finns inget beslutat om vilka biljetter det är som kommer beröras av höjningen.

– Det vi vet är att vi försöker harmonisera biljettsystemet så att biljettpriserna hänger ihop i de olika kategorierna, säger Elisabeth Björk.

Höjningen planeras att börja gälla senast den 12 februari.

Se i klippet vad resenärer i Sunne tycker om prishöjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet