Hör Linda Kilsbys råd om vad du ska göra om du ser ett barn må dåligt Foto: SVT

Skilda världar ska hjälpa barn i skilsmässor

Uppdaterad
Publicerad

I Kristinehamn har man startat en gruppverksamhet, Skilda världar, som ska ge särskilt stöd till barn mellan 7 och 12 år som har det svårt när föräldrar skiljer sig.

På hösten ökar antalet skilsmässor och årligen leder runt 200 skilsmässor till vårdnadstvister i Värmlands Tingsrätt.

– Det är naturligtvis jobbigt att växa upp i det här när mamma och pappa inte kan prata med varandra. Då blir det ju gärna att det blir barnen som förmedlar budskap och information mellan föräldrarna, säger Linda Kilsby, familjebehandlare på Kristinehamns kommun.

”Ont i magen”

Många barn har det väldigt svårt när föräldrar skiljer sig, och så här har några av barnen uttryckt sig:

”Det är jobbigt när mina föräldrar tjafsar om vart jag ska vara i helgen. Då får jag ont i magen.”

”Ibland är det svårt för mig att koncentrera mig i skolan när jag hört mina föräldrar bråka.”

– Det blir mycket tankar och känslor som barnen får lägga på det här och det i sin tur leder till att barnen inte mår bra vilket kan ta sig i både fysiska och psykiska uttryck, säger Linda Kilsby.

Uttrycka tankar och känslor

Under tolv veckor i höst, en gång i veckan, kommer gruppen att träffas för att prata, fika, leka och utöva olika övningar som har olika teman varje gång, det kan vara att prata om känslor till boende.

Foto: SVT

Syftet är att barnet ska få uttrycka sina tankar och känslor.

– Det finns en berättelse om två barn, syskonen Hanna och Theo. Vi läser en bit ur den här berättelsen varje gång vi träffas. Om situationer som händer i deras liv. Det här brukar väcka jättemycket känslor hos barnen, de känner igen sig i det här och börjar då prata om hur det är hos dem och det är ju det som är tanken att barnen ska känna igen sig, säger Linda Kilsby.

De barn som kommer hit, jag tänker på skuld. Barn kan lätt lägga skulden på sig, hur ser det ut?

– Det gör de, det är jättevanligt att barnen tar på sig att mamma och pappa bråkar. Det är deras fel att de skiljde sig och inte längre bor ihop. Det är jättevanligt fenomen och det pratar vi om att det inte är deras fel, säger Linda Kilsby.

Positivt resultat

Gruppverksamheten, Skilda världar, har pågått i fyra veckor och redan har man sett positiva resultat.

– Man märker att barnen känner sig trygga i gruppen. Föräldrarna uttrycker att barnen jättegärna vill komma hit, det är veckans höjdpunkt. De är väldigt öppna och pratar och delar med sig så det känns väldigt positivt så här långt, säger Linda Kilsby.

Statistik – Vårdnadstvister i Värmlands Tingsrätt

2018     Hittills i år 174 mål

2017 226 mål

2016 218 mål

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.