Skivbolaget där bara 60-talet går hem

Publicerad

I en lägenhet i ett rött tegelhus i Kristinehamn finns navet i en subkultur. Ett skivbolag helt inriktad på att ge ut musik för älskare av 60-talets gitarrpop.

– Visst är jag en gitarrnörd. Det måste man vara i den här branschen, säger Gunnar Fredberg på Carelia records i Kristinehamn.

Han sitter han som spindeln i gitarrnätet och ger ut musik och distribuerar skivor till likasinnade. Det verkar vara en omättbar marknad över hela världen och det är bara 1960-talets gitarrmusik som gäller. Det kommer en strid ström av samlingsskivor på kristinehamnsbolaget. De presenterar grupper och musiker från hela Norden, som alla har det gemensamt att de tänt just på den musik som spelades i början av 1960-talet.

– Det är det här soundet, det är lite spretigt. Jag är uppväxt med de här gitarrgrupperna från tidigt sextiotal, säger Gunnar Fredberg.

”Bästa musiken”

En av gitarristerna är Tommy Karlsson från Hammarö med sin grupp Guitar60.

– Det var då musiken gjordes. Det går inte att komma ifrån. Den bästa musiken gjordes på 60-talet. Så fort jag tar gitarren blir det tillbaka till 60-talet.

Så ett skivbolag med bara 60-talsmusik, i Kristinehamn – det funkar fint att driva berättar Gunnar Fredberg.

– Det går att driva ett så här snävt skivbolag, säger. Det kanske inte direkt ger några pengar. Tillfredsställelsen är mer viktig och det är roligt att kunna visa den här bredden med alla grupperna och musiken som vi gillar så mycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer