Arne Berglund har förlorat tio hektar skog i branden. Foto: SVT

Skogsägare: ”Dessvärre har min finaste tallskog brunnit”

Uppdaterad
Publicerad

14 skogsägare är direkt drabbade av den stora skogsbranden utanför Ekshärad. Släckningsarbete pågår fortfarande och det kommer att dröja innan man får grepp om hur stora skadorna blivit.

Arne Berglund är en av de drabbade skogsägarna. Han har fått tio hektar förstört av branden.

– En del var kalhygge, men dessvärre har också min finaste tallskog brunnit, berättar Arne Berglund som dessutom tillfälligt tvingades flytta från sin bostad, då det var akut brandrisk och beslut togs om evakuering.

Stora områden förstörda

Branden har hittills förstört ett område på ungefär 2 x 3 kilometer, totalt 250 hektar. Men det drabbade skogsägarna är försäkrade och redan nu har försäkringsbolagen börjat arbeta.

– Det är 14 stycken totalt, och merparten av dem är våra kunder, så vi har lite av en samordningsfunktion av arbetet efter branden, säger Anna Nilsson, skadechef på Länsförsäkringar Värmland.

Blossade upp igen

Räddningstjänsten hade tänkt att avsluta släckningsarbetet redan i början av den här veckan, och låta försäkringsbolagen och markägarna ta över efterbevakningen, men då blossade upp på flera ställen igen. 

– Jag hoppas att vi kan avsluta släckningsarbetet den här veckan, men sedan får vi se hur länge vi måste åka på småbränderna inne i området, säger Håkan Finnkvist, räddningschef i Hagfors kommun, som tror att det kommer dröja innan allt är helt släckt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.