Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det ligger väldigt mycket mer tall på backen än vad som står kvar”. Se bilderna från platsen där träden skulle sparas men höggs ned. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Skogsbolag lovade spara tall och lövträd i Rinnfors – högg nästan allt

Publicerad

När de boende i Rinnfors norr om Högboda tog strid mot skogsjätten Stora Enso för att rädda skogsmiljön i sitt närområde slutade det med ett löfte om att spara tall och all lövskog. Men så snart avverkningarna inleddes höggs nästan all skog ner.

Victor Pettersson är en av de boende i Rinnfors som valde att stå upp mot skogsbolaget Stora Enso när det stod klart att de skulle avverka ett drygt 60 hektar stort skogsområde där han och en handfull familjer bor.

– Jag kommer att bo mitt i ett kalhygge, berättar han.

Fel i hanteringen

Nu är det inte många träd kvar på platsen, och både tallar och lövträd har fällts. Stora Enso säger att det har blivit fel i hanteringen när träden avverkades – och att man kommer att spara all tall i resten av den trakten som är påbörjad.

I videon ovan ser du hur det gick när avverkningarna väl inleddes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.