Foto: TT

Skogsbränder härjade Värmland i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har fått rycka ut för att släcka skogs- och gräsbränder på ett flertal ställen i Värmland under helgen. Det började med att räddningstjänstens i Arvika fick rycka ut och släcka en mindre skogsbrand i Jössefors under lördagsförmiddagen.

Det var vid halv tolv tiden på lördagen som räddningstjänsten larmades till en plats i höjd med kraftstationen i Åkersberg i Jössefors utanför Arvika. Initialt larmades det om att det luktade rök i området. Kort därefter bekräftades det dock att det verkligen hade utbrutit en skogsbrand i området.

– Det var en liten brand. Det brann visserligen alldeles intill ett hus men upp mot en höjd så det var ingen större spridningsrisk, säger Erik Söderqvist som är räddningsledare på räddningstjänsten i Arvika.

Flera bränder

Branden i Jössefors kunde snabbt släckas men följdes snart av flera bränder. Under lördagseftermiddagen utbröt ytterligare en skogsbrand i Värmskogstrakten och på kvällen larmades det om brand i Dömle. Under söndagen larmades det om bränder i Karlstad, Åmotfors, Svanskog och Ekshärad.

Nu varnas det för att det är mycket torrt i markerna. Enligt SMHIs brandriskprognoser är brandrisken stor eller mycket stor i hela Värmland just nu.

Varnar för eldning

Räddningsledaren Erik Söderqvist uppmanar nu allmänheten att inte elda utomhus.

– Det är snustorrt i markerna. Det är så torrt så det knastrar under fötterna i skogen, säger han.

– Jag ser gärna att man undviker att elda utomhus nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.