Foto: LäsarbildVisa alla (5)
Visa alla (5)

Skogsbrand norr om Ekshärad

Publicerad

Räddningstjänsten bekämpar sedan söndagen en skogsbrand norr om värmländska Ekshärad. Boende i området har evakuerats och branden är fortfarande långt ifrån släckt.

Det är en omfattande skogsbrand som bekämpas i trakterna kring Östra Tönnet, Hornäs och Stockerud, norr om Ekshärad. Under söndagseftermiddagen gjorde räddningstjänsten uppskattningen att det rörde sig om ett 700 gånger 400 meter stort brandområde, natten mot måndag är branden betydligt mer omfattande.

– Vi har inte kunnat släcka av allt, det är ungefär sex kilometer att ta sig runt hela brandområdet, säger Håkan Finnkvist, räddningschef vid brandkåren i Hagfors, till SVT Nyheter vid klockan 01.

”Mitt ute i skogen”

Tio stationer deltar i släckningsarbetet. Även hemvärnet deltar i insatsen.

– Brandflyget är uppe och snart kommer en helikopter från Norge och två privata helikoptrar ska komma, men jag vet inte riktigt när, säger Håkan Finnqvist vid 17-tiden och fortsätter:

– Det här är mitt ute i skogen, utan vatten i närheten så det är lite eländigt.

Helikoptrarna anlände under kvällen och bidrog till att räddningschef Finnkvist kunde lämna följande positiva rapport under natten:

– Vi försöker nu dra slang runt hela området. Det såg bättre ut nu under sena kvällen, jämfört med tidigare. Det känns lite bättre.

Det är till stora delar tallskog som brinner i området, och enligt räddningschefen Håkan Finnkvist är det ”fruktansvärt torrt” i området.

Boende evakueras

Alla som bor i närheten av branden har uppmanats att vara inomhus, och stänga dörrar, fönster och ventilation. Under kvällen evakuerades ett 30-tal fastigheter i närheten av branden. Det är inte helt klarlagt om det funnits några boende i de berörda fastigheterna under söndagen. 

– Inga fastigheter har börjat brinna. Evakueringen har gått bra, och alla personer som tvingats lämna sina hem har fått plats för natten. Det är fantastiskt här, folk ställer upp för varandra, säger Håkan Finnkvist.

Släckningsarbetet förväntas fortsätta under natten, och under måndagsmorgonen lyfter återigen helikoptrarna som deltar.

– Vi hoppas att vi kan komma igång tidigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer