Foto: BillerudKorsnäs Sweden AB

Skogsindustrin drabbad av massavedsbrist

Publicerad
Billerud Korsnäs, som bland annat driver pappersbruk i Grums, räknar med att förlora upp till 100 miljoner kronor under det första kvartalet. orsaken är brist på massaved.

Det är den ovanligt våta och milda inledningen på vintern som har lett till att skogsindustrin drabbats av brist på massaved, alltså den ved som används vid tillverkning av papper. I områden där marken inte har frusit kan inte skogsmaskiner användas.

– Mest ansträngd är situationen när det gäller björk, något som också används i produktionen vid Gruvön i Grums, säger Billerud Korsnäs kommunikationsdirektör Henrik Essén.

Men det är inte bara Billerud Korsnäs som drabbats av massavedsbristen.

– Det är ingen lokal utmaning. Det drabbar skogsindustrin i hela Sverige, delar av Finland, Baltikum och Ryssland, säger Henrik Essén.

Enligt Billerud Korsnäs är den ekonomiska effekten svårt att bedöma. Men bolagets bedömning utifrån rådande förutsättningar är att det första kvartalets resultat 2018 påverkas negativt med cirka 80–100 miljoner kronor.

– Det handlar om ökade kostnader för transporter för att få tillgång till ved och minskade intäkter till följd av att vi i vissa fall tvingas minska produktionen, säger Henrik Essén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer