Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Karlsson, utredare på Skogsstyrelsen, om hur naturturism hjälpa till med att nå miljömålet i skogen. Foto: Dahlia Poignant Khafag/SVT

Skogsstyrelsen: ”Behövs nya affärsmodeller för att nå miljömålet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer inte att nå miljömålet för skogen och utvecklingen ser dessutom negativ ut. Den främsta anledningen är att för mycket skog med höga naturvärden avverkas. Det visar den senaste omfattande utvärdering som Skogsstyrelsen gjort.

– Vi måste hitta nya affärsmodeller där det är lönsamt för skogsägare att bevara och utveckla biologisk mångfald, säger Stefan Karlsson, utredare på Skogsstyrelsen.

Han är en av de som följt upp miljömålet ”Levande skogar”. Ett mål som bland annat finns för att bevara skogens sociala värden och den biologiska mångfalden.

Enligt Skogstyrelsen är det bråttom att få nya styrmedel på plats för att kunna nå målen.

Bristen på affärsmodeller gör att man avverkar mer

Den affärsmodell som i dag finns för skogsägare att tjäna pengar är genom att avverka skog och sälja virket.

Det innebär enligt Stefan Karlsson att även den som inte vill kommer att avverka skog med höga naturvärden, i brist på alternativ. Han ser positivt på naturturism i sammanhanget.

– Om en skogsägare kan tjäna pengar på naturturism, kan det innebära att skog som annars hade avverkats i stället bevaras, säger Stefan Karlsson.

I klippet: Stefan Karlsson om hur han ser på naturturism i sammanhanget och vilka möjligheter markägare har för att tjäna pengar på sina skogar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.