Skogsstyrelsens larm: Granbarkborren skadar skogen för mångmiljonbelopp även i år

Publicerad

En miljon kubikmeter skog skadades av granbarkborren förra året i Värmland. Skogsstyrelsen befarar att det kommer att bli lika illa i år och för skogsägarna handlar det om stora ekonomiska värden.

– Det är hundratals miljoner i Värmland bara, säger skogskonsulenten Hans Källsmyr.

Granbarkborren skadar barken, försämrar vattentillförseln till trädet och angreppet  leder ofta till att granen dör. Äldre granskogar på torra marker är extra utsatta och nu har omfattningen av granbarkborrskador legat högt i flera år.

– Anledningen till att vi haft problem med granbarkborre i flera år nu, det är ju främst den där varma torra sommaren 2018 och sedan har vi fått dras med dom här skadorna nu ända sen dess faktiskt, förklarar Hans Källsmyr, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Värmland.

Granbarkborrarna kan föröka sig snabbt om det finns stormfällen och stressade granar med nedsatt motståndskraft till exempel på grund av torka.

Risk för fortsatt stora angrepp

Han befarar att de stora angreppen av granbarkborren kommer att fortsätta flera år framåt. För drabbade skogsägare kan granbarkborrsskadorna innebära ett sänkt kubikmeterpris på flera hundra kronor.

Vilka motangrepp kan man ta till? Hör Hans Källsmyr svara på bland annat den frågan i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.