Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så som skogen avverkas i dag skapas gynnsamma förhållanden för den lilla, men effektiva, skadegöraren granbarkborren, menar före detta skogsteknikern Björn Särnmark. Foto: SVT

Skogsteknikern: ”Avverkningsmetoderna gynnar barkborren”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolagen måste dra lärdom av den stora invasionen av granbarkborrar på 70- och 80-talen, annars kommer historien upprepa sig. Det menar före detta skogsteknikern Björn Särnmark i Fredros.

Skogsteknikern Björn Särnmark var själv verksam när explosionen av granbarkborrar ägde rum och han hävdar att felet många skogsbolag gör i dag är att de lämnar kvar ett par granar, istället för exempelvis lövträd. Han står på ett kalhygge och pekar på ett par granar som trots avverkning står kvar.

– Här kommer de ofelbarligen blåsa ner och det skapas perfekta yngelhärdar för granbarkborren. Se bakom stenen där! Där börjar nya påslag direkt, så att där har vi problematiken med att vi sparar träd som skapar yngelhärdar åt granbarkborren, säger han bekymrat.

Dödar träden

Granbarkborren är en liten skalbagge som letar sig in under barken på granar och tar död på träden. Om markägaren inte får stopp på deras framfart kan stora ytor skog gå förlorad. På Skogsstyrelsen tror man dock inte att kvarlämnade granar på hyggen spelar någon avgörande roll.

– Det är bara enstaka granar som lämnas. Ser man på det på landskapsnivå är det mindre mängder och de har förmodligen ingen större betydelse när det gäller spridningen av granbarkborre, säger Nicola Karlsson på Skogsstyrelsen i Torsby.

Gynnar barkborren

Men Björn Särnmark står på sig.

– Risken är att vi får samma problem i dag som för 30-40 år sedan om vi inte tar tag i detta med en gång och lär oss det här med att vi inte ska skapa yngelhärdar åt granbarkborren ute i terrängen, säger han och vidhåller att så som skogen avverkas i dag skapas gynnsamma förhållanden för den lilla, men effektiva, skadegöraren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer