Skolkök och bonde kopplas ihop i unikt hållbarhetsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade studenter på Karlstads universitet och Karlstads teknikcenter prototyper på digitala lösningar som ska knyta skolköken och bönderna närmare varandra.  Målet är att öka skolmatens hållbarhet genom att bättre samordna tillgång och efterfrågan på närproducerade råvaror.

Karlstad är tillsammans med Hofors, Munkedal och Vallentuna kommuner utvald av Livsmedelsverket och innovationsmyndigheten Vinnova att delta i projektet ”Ett nytt recept för skolmåltider” vars syfte är att hitta nya vägar för att göra hela matsystemet i Sverige hållbart från jord till bord.

– Just nu har vi bara telefonen att tillgå för att nå varandra, vi har inga digitala system för att sammanföra och synkronisera tillgång och efterfrågan, säger Alain Grenard som är kostchef i Karlstads kommun och en av deltagarna i den lokala projektgruppen.

Fyra kommuner deltar

De fyra deltagande kommunerna utsågs i februari i fjol. I Karlstad har projektgruppen sedan dess primärt arbetat med att utveckla en digital tjänst där köpare och säljare möts på ett tidigt stadium.

– Jag tycker det var fantastiskt. Tolkningen de gjort av behovet och hur de löst det var kreativt, roligt och väldigt intressant, säger Alain Grenard om dagens presentation av ett flertal prototyper till system.

I videon ovan ger Alain Grenard sin syn på vad han hoppas projektet ska leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.