Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Arkiv

Skolmjölken – het fråga i Forshaga

Uppdaterad
Publicerad

Mjölk har lett till politiska diskussioner i Forshaga kommun. Ska skoleleverna få mellanmjölk eller inte, det avgörs ikväll.

På Lärcenter i Forshaga har eleverna Alicia Sundin och Alva Stålberg just ätit klart i matsalen. De dricker båda lättmjölken som serveras på skolan.

– Det är bra, fast den smakar inte riktigt som mellanmjölk, säger Alicia Sundin.

Har du tänkt på att det serveras bara sorts mjölk i skolan?

– Nej, jag bara tar det jag vill ha, utan att tänka på det, säger Alva Stålberg.

Medhåll av KD och L

Men Moderaterna Anders Ljungsten och Thomas Nilsson har tänkt desto mer på mjölken. De har tagit fasta på ett medborgarförslag som går ut på att det bör serveras alternativ till lättmjölken i de kommunala verksamheterna. Mjölkfrågan har diskuterats under ett års tid och de får medhåll av Kristdemokraterna och Liberalerna i kommunen.

– Mjölk är viktigt för folk, inte bara inom skolan utan även inom äldreomsorgen. Man vill kunna bestämma vad barnen ska dricka till maten i skolan.Om man vill ha en sort från politiskt håll men folk vill något annat, då blir det en politisk fråga, säger Anders ljungsten (M), ledamot i kommunfullmäktige.

– Lättmjölk är Livsmedelsverkets rekommendation och det är det vi i Sverige har att förhålla oss till. Vi följs upp av Skolmat Sverige där vi ligger vi bra till, säger Veronica Oldne (S), ledamot i fullmäktige.

Varken M eller S anser att mellanmjölk, inom skola och äldreomsorg, är en ekonomisk fråga för kommunen.

Sämre mat med mellanmjölk

När man i september röstade i kommunstyrelsen om mjölken, var det en majoritet av ledamöterna som röstade mot mellanmjölk i kommunen. Enligt Forshaga kommuns kostchef, Maria Källström, är det viktigt att barnen dricker just lättmjölk.

– Det är viktig att se till hela bilden för den lagade måltiden i skolan. Om vi serverar mellanmjölk innehåller den mer mättat fett än lättmjölken och det betyder att vi inte kan servera lika bra mat, med grädde i potatisgratängen till exempel. Då blir mängden mättat fett för stor, säger Maria Källström.

Beslut i kväll

I kommunfullmäktige i kväll tas det beslut om den nya måltidspolicyn, där mjölkfrågan är inkluderad. Frågan är om mellanmjölken kommer kommer bli en ny punkt i policyn eller inte.

– Jag har jag väldigt svårt att tro. Jag hoppas att diskussionen istället kommer handla om det som jag är stolt över i den här policyn, hållbarhetsfrågor och att vi ska satsa på att ha 100 procent ekologisk, närproducerad eller fairtrade mat till år 2030, säger Veronica Oldne (S).

Vilka chanser har ni att få igenom mellanmjölken?

– Jag tror alltid vi har stora chanser, det är så det går till i politiken. Om vi lyckas övertyga vår motpart i det här, så är det klart att det finns jättestora chanser, säger Anders Ljungsten (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.