Jessica Westman har studerat skolskjutsens inverkan på barnen. Foto: TT/Pressbild

Forskare: Låt barn ta sig till skolan på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

Barn som tar sig till skolan utan föräldrars hjälp är nöjdare, och presterar bättre i skolan. Det visar en ny avhandling från Karlstads universitet.

Barn mår bättre och blir piggare om de inte får skjuts av föräldrarna till skolan. Barnen som tar sig till skolan självständigt får bättre koncentration, och det påverkar hela skoldagen.

– De som har varit aktiva under vägen till skolan presterar bättre än de som inte är det, säger Jessica Westman, doktor i psykologi vid CTF, centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Bil sämsta alternativet

Avhandlingen har studerat barn som går i fjärde klass upp till åttonde klass, och märkte ingen skillnad mellan hur mycket barnen påverkades av färdvägen till skolan. Det gör heller ingen skillnad om barnet åker skolskjuts, cyklar eller går till skolan. Att även skolskjuts piggar upp barnen beror på att de får möjlighet att prata med andra barn.

– Barn behöver vara aktiva för att bli mentalt pigga. Det är hjälper inte att titta ut genom ett fönster och slumra till i bilen, säger Jessica Westman.

Väljer att köra

Avhandlingen visar även att föräldrar väljer att skjutsa sina barn trots att det finns andra alternativ.

– De väljer bil av praktiska skäl och tänker att de gör barnet en tjänst när de ändå kör förbi skolan, säger Jessica Westman.

Men vad ska man göra om man måste skjutsa barnen till skolan?

– Om man hinner, så hjälper det mycket att stanna 200 meter innan parkeringen och gå sista biten med barnet. Det behövs inte så mycket, utan det räcker med en liten stund för att få förändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer