Skolstriden i Sunne väcks till liv igen

Publicerad

Igår beslöt kommunstyrelsen att frågan om vilka skolor som ska läggas ner och vilka som ska vara kvar ska utredas än en gång. Det betyder att nu börjar en ny skolstrid i Sunne.

Frågan om skolorna i Sunne ritade om hela kommunpolitiken med maktskifte som följd. Den nya majoriteten av Socialdemokrater och lokalpartiet Hela Sunne vill nu, med stöd SD, utreda skolfrågan på nytt och få veta vad det skulle kosta att tänka om.

– Förutsättningarna har ändrats med en ny skollag bland annat, menar kommunalrådet Tobias Eriksson (S). 

Förslaget att utreda går nu vidare till kommunfullmäktiges nästa möte den 27 april.

Den gamla majoriteten, den som en gång beslöt ändra skolorna i Sunne, reagerar starkt på förslaget att se över frågan en gång till.

– Jag blir både arg och ledsen, säger Åsa Rådhström (M).

– Vad Sunnes skolor skulle behöva göra nu är att kraftsamla för att utveckla kvaliten i skolan.

Enligt kommunstyrelsens majoritet ska skolan i Rottneros öppnas igen. En skola i tätorten, antingen  Skäggebergsskolan eller den i Åmberg, ska renoveras till höstterminen 2016 för att kunna ta emot 150 elever. I övrigt ska skolstrukturen i Sunne kommun bestå. Östra skolan och skolorna i Klätten, Bäckalund,Lysvik, Prästbol, Gräsmark och Västra Ämtervik blir kvar.

Skolorna i Sunne tar ungefär halva kommunens budget. Det motsvarar cirka 320 miljoner kronor om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.