Sköt närgången varg – misstänkt för jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man är skäligen misstänkt för jaktbrott efter att ha skjutit en varg. Vargen kom in på en gårdsplan i Koppom där en kvinna och ett barn befann sig och jagades bort med yxa men kom tillbaka.

– Jag får rysningar när jag tänker på vad som skulle kunna ha hänt, säger mannen som sköt till SVT.

Det var i lördags som en familj fick ett oönskat besök på gården av en varg som närmade sig mamman och en pojke i treårsåldern när hon skulle ta in hästarna.

– Min son gick bakom mig. Han tappade en leksak och böjde sig ner för att plocka upp den. Plötsligt stod det en varg mellan mig och min son. Den var så nära att jag kunde ta på den, berättar hon.

”Aldrig varit så rädd”

Mamman kastade sten mot vargen utan resultat.

– Jag tänkte att nu tar han mitt barn så jag skrek till sonen att stå stilla. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, berättar hon.

Kvinnans sambo kom då ut, fick se vargen och jagade bort vargen med en yxa.

Men vargen kom tillbaka och mannen sköt mot djuret.

Ville inte skjuta

– Jag jobbar i skogen och inte är ett dugg rädd för vargar men den här betedde sig som ett tamt djur. Jag ville inte skjuta men jag var rädd att vargen skulle återvända fler gånger, förklarar mannen.

Han var osäker på hur skadad vargen var och följde efter den med bil.

– Plötsligt kom vargen upp ur ett dike precis framför bilen och jag körde på den, säger mannen. Han stannade och kände sig tvungen att avliva den skadade vargen.

Vapen i beslag

Polisen har tagit vapen i beslag och mannen är skäligen misstänkt för jaktbrott. Polisen skriver att de handlägger ärendet och vidtar de utredningsåtgärder som åklagaren beslutar. Utredningen leds av åklagare på Riksenheten för miljö och arbetsmiljöbrott, REMA.

– Jag kan inte säga något för vi är precis i inledningen av utredningen, säger åklagaren vid REMA Magnus Clase.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet