Filmregissören Ola Paulakoski från Vålberg började göra film när han var 11 år. Senaste långfilmen Hermit Monster Killer är en skräck-action-komedi som utspelar sig i ett fiktivt värmländskt samhälle. Foto: Privat

Skräckfilmsregissören: ”Lite som en serietidning över Värmland”

Uppdaterad
Publicerad

Filmregissören Ola Paulakoski från Vålberg gillar skräckfilm. I kväll kommer han visa sin värmländska skräck-action-komedi Hermit Monster Killer på Folkets hus i Skoghall, en film som tog 15 år att göra.

– I Mexico ställde sig publiken upp och jublade efter filmen, säger Ola Paulakoski.

Han är inte ”bara” regissör, i arbetet med den senaste långfilmen Hermit Monster Killer var han även fotograf, stod för visst ljud och klippte sen hela filmen.

– Det är nästan enklare att själv vara fotograf till exempel när man har en kort inspelningstid, vi gjorde filmen på två veckor, säger Ola Paulakoski.

Började efter Dödligt vapen 3

Han började intressera sig för film som ung, redan som 11-åring gjorde han sin första kortfilm. Sen dess har det blivit hundratals filmer i olika genrer.

– Med två konstnärsföräldrar och film i släkten så var det inget konstigt med att vara kreativ, jag minns att filmen Dödligt vapen 3 fascinerade mig och det var efter den som jag började göra egna filmer.

Stående ovationer

Idéen till filmen Hermit Monster Killer kom upp redan 2002 men arbetet lades sen på is då finansieringen inte blev av. 2009 lyfte Ola Paulakoski frågan igen med Film i Värmland men intresset var svalt. 2016 körde man igång trots allt och sen dess har han hunnit visa den på festivaler runt om i världen. Och mottagandet har varit bra.

– I Mexico ställde sig publiken upp och jublade. I Danmark höll publiken kvar mig och hade många frågor, i Tyskland gillade folk filmen och jag fick fyra av fem i betyg. Det är ju jätte rolig och jag får njuta av det. Man är ju klart man funderar över vad folk ska tycka. Men jag brukar tänka på vad som är underhållande för mig själv, det brukar delar av publiken också tycka om.

En del blod

Handlingen utspelar sig i det värmländska påhittade samhället Bortombyn. En äldre ensam man känner att något kommer närmare honom, pinnar knäcks, buskar ruskas och plötsligt möter han en varelse. Samtidigt springer en pojke genom skogen förfärad över vad han har sett. Medlemmar ur byns rugbylag försvinner spårlöst och sheriffen försöker finna sanningen i vad som blir en blodig monsterjakt. Filmen beskrivs som en skräck/action/komedi och har 15 årsgräns.

– Det är ju en del blod och våld, det är bra att folk vet om det i förväg, säger Ola Pauloakoski.

Hur svårt är det att göra skräck trovärdigt?

– Jag brukar inte tänka på det som trovärdigt, den här filmen är som en serietidning över Värmland. En del saker är medvetet överdrivna, som i en serietidning, realistiska men överdriven. Sen är det en del digitala effekter.

Lokal humor och buskiskänsla

Filmens huvudroll spelas av Börje Lundberg som är med i den Oscarsaktuella ”En man som heter Ove”. Och även om budgeten blev mindre än tänkte så är regissören nöjd med resultatet.

– Jag tycker filmen är jätte bra. Man har en bild av filmen i huvudet, sen får man kompromissa med en del saker. Jag är ganska flexibel och gillar att improvisera med skådisarna, säger Ola Paulakoski.

Hur känns det att visa din film på hemmaplan?

– Det känns ganska roligt, en del skämt i filmen är ganska platsspecifka som just kanske bara värmlänningar förstår. Till exempel om myggen i Deje och det är lite buskis över filmen. Ska bli intressant att se hur värmlänningarna tar till sig filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.