Skuldbeläggande av ensamstående belyses i föreställningen ”Värmlandspassionen”

Publicerad

Just nu repeteras det med passion för Värmlandspassionen som har premiär den 30 juli. Det är Södra Åkeriet och Kenneth Thorstensson, som väver samman tre historier. En från nutiden, en från kärlekens 50-tal och en från en 360 år lång obruten linje av ensamma mammor.

– Karlarna som gjorde kvinnnorna med barn, de smet och sedan fick kvinnorna skulden, att dom var lättfotade och allt möjligt sådant där. Men i själva verket handlar det här om fattigdom, säger Kenneth Thorstensson, som skrivit Värmlandspassionen.

Kenneth Thorstensson har tidigare skrivit ”På anner sia vika”, som spelades när Arvika fyllde 100 år 2011. Mycket av det han skriver genomsyras av en burlesk humor och lustiga undertoner.

– Det finns ju sådana inslag i Värmlandspassionen också, men det är en allvarsam historia ändå, säger Kenneth Thorstensson.

I klippet ovan får du ett smakprov från repetitionen.

En personlig historia

– Det här är min historia. Jag har skarvat ihop en historia. Men det finns ett slags verklighetsbakgrund, både i min familj och i många andras familjer. Jag har funderat mycket över det här sedan mamma dog, egentligen. Varför det blev som det blev.

Föreställningen kommer att ha premiär i Berättarladan i Rottneros och sedan spelas på Ritz i Arvika den 7:e och 8:e september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer