Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fågelkännaren Ulf T Carlsson larmade kommunen när han upptäckte att en taksanering förstörde mängder av fågelbon på ett tak som var en viktig häckningsplats, bland annat för den skyddade fisktärnan. Foto: SVT

Skyddade fågelbon förstörda

Publicerad
Över 100 bon till skrattmåsar och fisktärnor har förstörts vid en taksanering av mossa som utförts av Kristinehamns kommun. Fisktärnan är en skyddad art och saneringen då bon förstördes kan röra sig om jaktbrott enligt fågelkännaren Ulf T Carlsson som larmade kommunen.

Ulf T Carlsson har följt fågellivet i Kristinehamns hamn i flera år. I våras började kommunen en sanering av takmossa och cirka 100 skrattmåsbon försvann. Några veckor senare var det dags igen men nu var det det bon till en annan och skyddad art som försvann. 

– När saneringsarbetet togs upp igen och det var fisktärnan som skulle drabbas, då kontaktade jag kommunen, säger Ulf T Carlsson som genomfört en fågelinventering i ett område som gränsar till hamnen.

Över 100 bon till måsar och fisktärnor förstördes vid en taksanering av mossa innan kommunen uppmärksammades på problemet Foto: SVT

Kommunen stoppade arbetet och kommer nu att se över sina rutiner. 

– Vi har gjort vad vi kan och avbrutit arbetet så fort vi kunnat, säger Yvonne Olausson fastighetsadministratör på Kristinehamns kommun. 

Av de ursprungliga 150 bona återstår nu cirka tio. Enligt Ulf kan det röra sig om jaktbrott att ta bort fisktärnebon, en uppgift som kommunen i dagsläget inte vill kommentera. 

Vad kan man och vad får man göra, om man har måsar på taket som stör och skräpar ner.  

Hör Ulf T Carlssons tips i klippet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer