Larm om dålig arbetsmiljö på Värmlands tingsrätt Foto: SVT

Skyddsombud slår larm till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbördan för domstolshandläggare på Värmlands tingsrätt har under flera år varit alldeles för hög.
Det anser tingsrättens huvudskyddsombud om nu vänder sig till Arbetsmiljöverket.

”Trots att skyddsombud och facket tagit upp problemen under flera års tid har handläggarnas arbetsmiljö inte förbättrats, tvärtom har arbetsmiljön det senaste året blivit ännu sämre”, skriver skyddsombudet i sin anmälan.

Hon pekar på att arbetsbördan varit så stor att handläggare tvingats söka hjälp hos företagshälsovården. Men också på att situationen gör att rättssäkerheten äventyras.

Enligt anmälan har arbetssituationen varit påfrestande i flera år och bara det senaste året har fem handläggare slutat utan att ersättas.

”Handläggarna vid Värmlands tingsrätt måste bli fler och fler än en av de vakanta tjänsterna bör tillsättas.”

Lars Holmgård, som är chef för Värmlands tingsrätt skriver i ett svar till huvudskyddsombudet att också han är oroad för handläggarnas situation och välkomnar att situationen uppmärksammas.

Han uppger att tingsrättens ekonomiska anslag väntas minska kraftigt och att det för tingsrätten handlar om att utveckla bättre arbetssätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer