Foto: Ulrica Olsson/SVT

Slopade tågutrop upprör synskadade

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag ropas inga avgångar eller ankomster ut på någon järnvägsstation i landet. Det har upprört de synskadade som menar att det gör det långt besvärligare för dem att resa.

– Det är många som inte kommer våga resa, säger helt blinde ledamoten i Synskadades riksförbund Dan Andersson från Kristinehamn.

Utropen på järnvägsstationen i Kristinehamn i dag handlade bara om inställda tåg eller ändrade ankomsttider. Utropen om vilken tid ett tåg avgår eller ankommer och till eller från vilken perrong har tagits bort.

– Det ska så småningom göra det enklare för synskadade att resa, hävdar Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Det han syftar på är en mobilapp som ska ge den information som de synskadade behöver i samband med sin tågresa. Men den appen väntas inte vara färdig förrän i januari.

– Det är bedrövligt, säger helt blinde Dan Andersson i Synskadades riksförbund.

Ingen info om tid och perrong

SVT möter honom och hans synskadade kamrat Kenneth Henningsson på järnvägsstationen i Kristinehamn. Där testar de en annan av de tekniska lösningar som Trafikverket menar ska lösa informationsbehovet, en så kallad prator. Men när man trycker på knapparna för avgång eller ankomst ges ingen information alls om tågtider eller perrong. Det enda ljud som rösten i apparaten ger i från sig är en upprepning av de utrop om inställda tåg som hörs i högtalarna på stationen.

– Vi får titta på de pratorerna för att se vad som felas med dem. Vi har inte haft den informationen sedan tidigare, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson som också hänvisar till möjligheten att få hjälp av ledsagare på järnvägsstationerna.

Antalet utrop för många

Orsaken till att Trafikverket dragit in utropen om avgångar och ankomster uppges vara att antalet tåg ökat så kraftigt att utropen blir för många. Verket har också genomfört undersökningar som visar att majoriteten av resenärerna inte inhämtar sin information om ankomst och avgång via utropen så länge det inte handlar om trafikstörningar. Förändringarna av utropen har redan tidigare genomförts vid majoriteten av landets 481 järnvägsstationer. De som berörs i dag är de sista 86.

I videon ovan reagerar synskadade på de indragna utropen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.