Nu är det stopp för oseriösa reklamfilmor att göra reklam. Foto: TT

Slut på reklam för oseriösa flyttfirmor

Uppdaterad
Publicerad

En ny dom mot en värmländsk flyttfirma förbjuder företag utan yrkestrafiktillstånd att annonsera. En dom som påverkar hela flyttbranschen.
– Vi tycker att det var bra att domstolen dömde till vår fördel. Vi anser att det strider mot god marknadsföringssed om man marknadsför en flytttjänst och inte har de tillstånd som krävs, säger Angelica Lillback, jurist på Konsumentverket.

Konsumentverket har undersökt 107 flyttfirmor och hittade flera företag som inte skötte sig. 

– Det var många företag på marknaden och det var många som inte hade ett yrkestrafiktillstånd. Vi hade svårt att identifiera många företag. Och sedan var det en del problem med marknadsföringen. Det var brister i prisinformation och det var svårt att få tag på avtalsvillkor.

Kan vara oförsäkrade

Det kan bli både dyrt och besvärligt om man skulle anlita en flyttfirma som saknar tillstånd.

Skulle någonting hända med bohaget finns risk för att det är oförsäkrat. Och räkningen kan också bli en otrevlig överraskning.

SE MER: Juristens 3 bästa tips: Så undviker du bli lurad av en flyttfirma

Vann mål mot värmländsk firma

Ett av de 107 företagen, en värmländsk flyttfirma, tog man till domstol för att få en dom i Patent- och marknadsföringsdomstolen som klargör vad som gäller och skyddar konsumenterna.

Konsumentverket vann målet och nu hoppas man att de tillståndslösa flyttfirmorna ska bli färre.

– Vi hoppas att fler företag som inte har yrkestrafiktillstånd skaffar det innan de marknadsför flyttjänster, säger Angelica Lillback.

LÄS MER: Idas flytt slutade i kaos och med hot

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer