Slutgymmat på Skutberget

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det sluttränat på motionscentralen på Skutberget i Karlstad. Byggnaden från 1971 behöver en omfattande renovering men ägaren, Karlstad kommun, vill inte betala notan.

Poolen vid motionscentralen behöver fräschas upp, stora färgflagor har lossnat från fasaden som behöver målas om och de stora omklädningsrummen och duschutrymmen behöver en rejäl upprustning. Men ägare Karlstad kommun vill själva inte bekosta en renovering eller en eventuell ombyggnation och därför vill man nu se om en privat aktör vill hyra eller köpa motionscentralen på Skutberget.

– Avtalet med hyresgästen med First Camp går ut 31 december och kommunen får tillbaka byggnaden första januari. Det är ganska stora underhållsbehov på byggnaden. Skutberget var ju väldigt framåt på 70 och 80-talet men idag ser vi att det är ett minsta antal besök och vi tror att motionscentralen måste ta steget in i 2000-talet. Det finns ett politiskt beslut på att vi ska söka privata intressenter som antingen vill hyra eller köpa byggnaden, säger Mats Ahrén, kultur- och fritidschef Karlstad kommun.

Varför betalar inte kommunen en upprustning själv?

– Det finns många hål för kommunen att stoppa pengar i, vi tycker det finns bättre sätta att använda skattepengarna på, säger Mats Ahrén.

Anläggningens personal är ett handfull deltidsanställda och de flesta går ut i arbetslöshet efter årsskiftet. Motionärerna Ove Nilsson, Arne Ericsson och Bertil Ohlsson har ett gubb-gäng som möts på motionscentralen tre gånger i veckan. Någon har tränat här sen 1971 och andra i tio-elva år. Att anläggningen nu stänger är inte uppskattat.

– Det är stor skam, det tycker nog alla gubbarna här, säger Arne Ericsson.

– Jag har lagat ett antal maskiner här, medan jag tränat. De har ju inte folk som gör det här. De har ju inte råd, säger Bertil Ohlsson.

– Det är inte bra att de stänger, inte bra, säger Ove Nilsson.

För området Skutberget fanns tidigare planer att bygga allt från en inomhusskidbacke till en linbana. Men idag är framtiden oviss – både för området och för motionscentralen från 1971.

– Motionscentralen är en central del och vi hoppas och tror att det finns privata intressenter som vill ta över och utveckla, så att det blir något mycket bättre för karlstadsborna. Det är därför vi gör det här, säger Mats Ahrén, kultur- och fritidschef Karlstad kommun.

Behövs den här anläggningen?

– Mycket, jag hade inte suttit här idag om jag inte haft detta, säger Bertil Ohlsson.

Var ska du träna sen?

– Ingen aning, säger Arne Ericsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer